Chocken: SEB klassar Polestar som värdelöst

Svenska storbanken SEB klassar nu elbilsbolaget Polestar som värdelöst. Värderingen av Volvo Cars aktier skrivs ner från 18 miljarder kronor till noll. 
– Attribuerar inte längre något specifikt värde till Polestar, eftersom vi nu inte ser någon tydlig färdväg för hur värde ska realiseras, uppger SEB i en ny värdering av Volvo Cars. 

Elbilsföretaget Polestar har blivit ett enormt slukhål för Volvo Cars som gång efter annan har tvingats låna ut miljarder till den blödande elbilstillverkaren. Totalt är Polestar skyldiga Volvo Cars omkring 20 miljarder kronor, bland annat i leverantörsskulder för tillverkning av bilar, då Polestar saknar egna fabriker. Volvo Cars äger 48 procent av Polestar, ett innehav som tidigare sågs som enormt värdefullt och en period var värt över 100 miljarder kronor.

Nu slaktar svenska storbanken sin värdering av Volvo Cars – med hänvisning till att innehavet i Polestar skulle vara värdelöst, uppger DI. SEB sänker sin riktkurs i Volvo Cars från 43 kronor till 26 kronor. Förklaringen är att de ”attribuerar inte längre något specifikt värde till Polestar, eftersom vi nu inte ser någon tydlig färdväg för hur värde ska realiseras.”

Trots att Polestar börjat tillverka nya Polestar 4 som snart kommer till Europa klassas bolaget som värdelöst av SEB:s analytiker.

Polestar har lovat att de ska bli lönsamma till 2025, om de får ytterligare 14 miljarder kronor. SEB:s analytiker ger dock inte Polestar någon större chans att lyckas bli en lönsam biltillverkare. 
– Det är till följd av en förväntad fortsatt kassaavbränning svårt att hitta något värderingsgolv för det som i denna bransch är en något svagare balansräkning, uppger banken. 

Enligt SEB kommer Volvo Cars i år att få ett negativt kassaflöde på 14-15 miljarder kronor på grund av att de måste finansiera det blödande Polestar. SEB:s värdering av Volvo Cars bygger nu enbart på kärnverksamheten i bolaget och de värderar aktien till PE-tal fyra. Under torsdagen steg Volvo Cars aktie med sex procent trots SEB:s tämligen dystopiska prognos.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester