Klart: Så skänker Volvo Cars bort Polestar

Nu är det klart att Volvo Cars delar ut Polestar till sina aktieägare. Polestar delas ut den 12 april – värdet blir endast 3,20 kronor per Volvoaktie. Volvo behåller 18 procent av Polestar – men kommer inte längre stötta det blödande Polestar. 

Volvo Cars äger 49,5 procent av elbilstillverkaren Polestar. Det har blivit en dyrköpt satsning eftersom Volvo Cars vid flera tillfällen fått gå in med lån och kapitaltillskott. Totalt är Polestar troligen skyldiga Volvo över 20 miljarder kronor. Men nu är det slut på Volvos givmildhet – Polestar-aktierna ges bort till aktieägarna.

– Eftersom vi har betydande operativa samarbeten med Polestar och en finansiell relation är det logiskt för oss att behålla inflytandet genom en mindre ägarandel på 18,0 procent i Polestar. Med det sagt, Volvo Cars kommer inte att ge ytterligare finansiering till Polestar, säger Vd Jim Rowan. 

Polestars vd Thomas Ingenlath får snart en mängd nya aktieägare när Volvo Cars delar ut sina aktier.

För att bli av med huvudvärken kommer Volvo Cars nu att dela ut 62,7 procent av sitt ägande i Polestar till sina aktieägare. Orsaken är att Volvo Cars själva har enorma investeringar i fabriker och elbilar och inte har råd att hålla en blödande elbilstillverkare under armarna. Merparten av aktierna i Polestar kommer att hamna i Geely Sweden Holdings AB som äger 78,7 procent av Polestar, men även mindre aktieägare får Polestar-aktier. 

Värdet på de utdelade aktierna bedöms av Volvo Cars idag till 9,5 miljarder kronor, motsvarande 3,20 kronor per Volvo-aktie. SEB har tidigare sagt att innehavet är värdelöst. Enligt Volvo Cars pressmeddelande kommer Geely Holding att stötta Polestar finansiellt. Polestar har sagt att de behöver ytterligare 14 miljarder kronor för att bli lönsamma. Men även de nya externa aktieägarna lär behöva gå in med pengar om de inte vill bli utspädda. 

Rent tekniskt går affären till så att Volvo Cars gör en aktiesplit i syfte att kunna dela ut innehavet och sedan en inlösenprocess. Ägarna i Volvo Cars får depåbevis som kan bytas mot aktier i Polestar. För att ha rätt till Polestaraktier måste man äga aktier i Volvo Cars den 10 april. Efter 13 maj kan depåbevisen bytas mot Polestar-aktier. 

– När vi går in på nästa steg i vår transformation, förbereder oss för att vara ledande inom nästa generations mobilitet, skärps vårt fokus på Volvo Cars utveckling. Den föreslagna distributionen positionerar Volvo Cars strategiskt och ger våra aktieägare direkt exponering mot Polestar-aktien. Eftersom vi har betydande operativa samarbeten med Polestar och en finansiell relation är det logiskt för oss att behålla inflytandet genom en mindre ägarandel på 18,0 procent i Polestar. Som sagt, Volvo Cars kommer inte att ge ytterligare finansiering till Polestar. Med Polestars stärkta affärsplan, lanseringen av Polestar 3 och Polestar 4, och Geelys engagemang och stöd, är företaget väl positionerat för tillväxt, säger Volvo Cars vd Jim Rowan i ett uttalande.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester