Volvo EX30: Premiärdatum, räckvidd, pris och prestanda

Volvo EX30 får världspremiär nu i sommar. Den helt elektriska bilen kommer att byggas i Kina och Volvo Cars siktar på att den ska bli deras mest sålda bilmodell. Redan nu vet vi en hel del om nya EX30.

Efter att ha visat Volvo EX90 som kostar över en miljon kronor i sitt billigaste utförande är det nu dags för en elbil från Volvo som riktar till en bredare publik med mer normala plånböcker. Volvo har lovat att släppa en ny elbil varje år, och redan på försommaren kommer nya Volvo EX30 – här är allt vi vet om modellen idag.

Namnet EX30

Volvo har bekräftat namnet EX30 och det blir därmed den minsta modellen i programmet, och den lägger sig under C40 och XC40. Enligt uppgifter har den nya bilen kodnamnet Volvo V216 i det interna utvecklingsarbetet. Det var tänkt att Volvos kommande modeller skulle bära personnamn, men Volvo har tänkt om och behållit sin gamla nomenklatur. Nu har Volvo registrerat namnen EX30, EX40, EX60, EX90, ES40, ES60, ES90, EV40, EV60, EV90, EC40, EXC40, EXC60 och EXC90.

Volvo har visat en teaserbild redan.

Premiärdatum

Volvo EX30 år världspremiär omkring den 15 juni. Det bekräftar Volvo Carss vd Jim Rowan i en intervju. Då kommer Volvo både att visa bilen för inbjudna och via en direksändning på Youtube.
– EX30 kommer ha ett bra pris som instegsmodell. Den är mycket säker, har anständig räckvidd och en bra storlek som fortfarande är mindre än XC40, säger Rowan. 

Volvo EX30 fotograferad i Kina.

Design

Volvo EX30 kommer att påminna mycket om nya Volvo EX90, med samma typ av infällda Tors Hammar-lampor och C-formade baklampor. Den får sannolikt inte öppningsbara lampor på samma sätt som EX90, då detta är en mycket kostsam lösning. Bilen blir naturligtvis mer kompakt än EX90 ser ganska muskulös ut och får en tuff ”stance” genom stora överdimensionerade hjul. Vi har redan kunnat se kamouflerade bilar som testats i Kina, och de visar att bilen blir omkring 4,3 meter lång. Dörrarna får en vinkel, precis som på XC40. Många har gjort renderingar av bilen, till exempel Kolesa.ru, som du ser här ovan, men ingen vet säkert hur den slutliga designen ser ut.

Interiör och utrymmen

Interiören blir betydligt mer avskalad än vad vi vant oss vid hos Volvo. Bilen får precis som Tesla en central skärm, troligen 15 tum, i mitten där alla funktioner styrs. Volvo behåller dock ett litet instrumentkluster. Stolarna görs i Volvos nya patenterade material Nordico, med cellulosa från nordiska skogar. Volvo har lagt fönsterhissarna i mittkonsolen och lånat en mindre lyckad lösning från Volkswagens ID-bilar, en omkopplare mellan fram- och bakfönster, vi hoppas de hinner tänka om. Utrymmena blir nästan lika stora som i XC40, då plattformen är mer utrymmeseffektiv då den är konstruerad för eldrift från första början. Det finns till exempel ingen kardantunnel.

Bilen delar plattform med Smart 01.

Plattform

Volvo EX30 delar teknik med nya Smart#1 och bygger på en ny plattform från Geely som heter SEA. Den nya plattformen har utvecklats av Geely under ledning av svensken Kent Bovellan som tidigare lett utvecklingen av Saab 9-3 och Volvo C70. Plattformen kallas Sustainable Experience Architecture”, SEA och tycks vara mycket flexibel. Nya vd:n Jim Rowan har bekräftat att bilen blir betydligt billigare än dagens C40 och XC40 Recharge att bygga. Volvo hoppas att bilen kan bidra till att öka lönsamheten i en tid med fallande marginaler. Den är också central i bolagets strategi för att nå 1,2 miljoner sålda bilar år 2025.

Prestanda

Den bakhjulsdrivna versionen får sannolikt en motor på över 200 hästkrafter, men det kommer också komma en fyrhjulsdriven variant med över 400 hästkrafter. Bilen får en toppfart på högst 180 km/h. Smarts toppversion har hela 422 hästkrafter, men det är inte säkert att Volvo kommer att ha lika mycket. 

Räckvidd & batteri

Volvo EX30 får samma batteri som Smart 01, vilket sannolikt betyder en kapacitet på 66 kWh. Med bakhjulsdriften blir räckvidd 46 mil, den fyrhjulsdrivna prestandaversionen får något kortare räckvidd. Senare kommer också ett mindre batteri på 58 kWh. Något batteribyte i bilen är det inte tal om, det skulle äventyra Volvos höga säkerhet då batteriet är en helt integrerad del av bilens struktur och viktig för krocksäkerheten. 

Pris

Volvo vill i första hand erbjuda EX30 på abonnemang via Care by Volvo. På så vis hoppas Volvo nå en yngre målgrupp med så unga köpare som 18-19-åringar. Volvo EX90 är knappast en ungdomsbil, och idag har märket de äldsta köparna i hela bilbranschen. Det är extremt viktigt för Volvos överlevnad att nå yngre köpargrupper. För den som vill köpa bilen kommer prislappen förmodligen att hamna mellan 400 000 kronor och 500 000 kronor. 

Jim Rowan, vd för Volvo Cars.

Tillverkning

Volvo EX30 kommer att tillverkas helt och hållet i Kina, de som hoppas få en se en svensktillverkad elbil verkar få vänta. 
– Det är planen. EX30 kommer att tillverkas i Kina så det kommer att hålla dessa fabriker ganska upptagna. Vi ser en enorm tillväxtpotential i Kina, säger Jim Rowan.