Så flög Tesla in strejkbrytare 41 gånger

Tesla har vid 41 tillfällen under strejken flugit in utländska arbetare under strejken. Nu anklagas de för organiserat strejkbryteri av IF Metall. 
– Det är allvarligt. Parterna kom överens 1938 om att det här inte ska vara något man tillämpar. Nu kringgår Tesla det här för att dumpa villkoren, säger IF Metalls ombudsman Peter Lydell till Dagens Arbete

Teslastrejen har nu pågått i mer än ett halvår. Strejken har fått relativt liten effekt på Tesla. Kanske på grund av att bolaget har valt att flyga in utländska arbetare på sina verkstäder Malmö, Uppsala och Umeå. Dagens Arbete avslöjar att Tesla flugit in 24 utländska arbetare vid 41 tillfällen sedan februari i år. Detta visar anmälningar som Tesla gjort till Arbetsmiljöverket. Arbetarna kommer från Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien och Österrike.

Enligt IF Metall är åtgärderna att klassa som strejkbryteri, något vi vanligen inte ägnar oss åt i Sverige. 
– Ibland ser vi att de kommer med taxi och resväskor. Eller så blir de upplockade av någon på Arlanda och kommer direkt till verkstaden, säger Peter Lydell, ombudsman på IF Metall Uppsala.

Något lagbrott är det dock inte. EU-regler ger Tesla möjlighet att ta in arbetstagare från andra EU-länder under begränsade perioder. Men i Sverige är det mer eller mindre unikt att göra på detta sätt. 
– Du får gå tillbaka till mellankrigstiden för att hitta något liknande. Det är Ådalen och Amalthea som kommer i närheten. Jag kan inte komma på ett enda fall efter Saltsjöbadsavtalet 1938 där man tagit in strejkbrytare utifrån, säger strejkforskaren Christer Thörnqvist till Dagens Arbete. 

Tesla har tidigare uppgett i utskick att de ”varit fast beslutna att förbli tillgängliga för våra kunder”. Redan före strejken var det vanligt att anställda inom olika länder hade utbyte mellan varandra.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester