IF Metall utesluter Tesla-anställda: ”Aldrig hänt tidigare”

IF Metall utesluter nu flera Tesla-anställda som medlemmar. Personerna har valt att inte delta i strejken på Teslas servicecenter. 
– Att tvinga fram ett uteslutningsärende på det här sättet har aldrig skett tidigare. Det är inget man gör med speciellt stor glädje, säger Martin Gunnarsson, förbundssekreterare på IF Metall, till Dagens Arbete. 

Teslastrejken har nu hållit på i åtta veckor och någon julefrid är inte i sikte. På onsdagen tog IF Metall beslut om att utesluta flera Teslaanställda som fackmedlemmar. Personerna hade valt att jobba vidare och bryta mot strejken, något som aldrig skett tidigare i Metalls historia. 

– Vi har tagit beslut om att utesluta ett antal medlemmar som har brutit mot strejken, medlemmar som är anställda av Tesla och som under perioden som konflikten har pågått aktivt brutit strejken. Man har helt enkelt arbetat på som vanligt trots pågående konflikt, säger Martin Gunnarsson, IF Metalls förbundssekreterare till Dagens Arbete. 

IF Metall vill inte berätta hur många Tesla-anställda det rör sig om. Men en lång process har föregått uteslutningsbesluten. Redan i mitten av november började facket kartlägga vilka medlemmar som jobbade vidare trots strejken. Enligt en granskning som Tesla Club Sweden gjort är det 13 anställda av 130 som strejkar. IF Metall hävdar att det är fler, utan att vilja ge en siffra. 

Enligt IF Metall är det en unik form av strejkbryteri som de anställda och Tesla har genomfört och där arbetsgivaren påstås ha uppmanat de anställda att fortsätta jobba. 
– Antingen kan man göra det rimliga som medlem och strejka, alternativt blir man ett uteslutningsärende som ska rapporteras. Självklart kan vi inte ha medlemmar som utför arbete under en strejk, säger Darko Davidovic (bilden ovan), förbundsjurist på IF Metall till Arbetsvärlden.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester