Tyska IG Metall: ”Fördömer Tesla i Sverige skarpt”

Nu sker fackliga protester även i Teslas fabrik i Grünheide utanför Berlin i Tyskland. Över 1000 arbetare har visade sitt missnöje mot Tesla genom att bära IG Metall-knappar under sitt skift. Tyska IG Metall fördömer Teslas agerande i Sverige.
– Oavsett om det är i Sverige, USA eller i Grünheide, det är bara en tidsfråga tills majoriteten av arbetarna organiserar sig för vad de känner är rätt och för vad de behöver för att leva ett värdigt liv, säger Dirk Schulze, distriktschef för IG Metall i Berlin-Brandenburg-Sachsen, till Carup. 

Den svenska strejken mot Tesla är än så länge liten och omfattar bara 130 arbetare, där långtifrån alla är med i fackföreningen IF Metall. Men det är första gången Tesla utmanas på allvar av facket och strejken är på väg att växa och sprida sig. Även i Tyskland mullrar facken mot Tesla. Här försöker systerfacket IG Metall organisera bilbyggarna på Teslas Gigafactory i Grünheide utanför Berlin.

– Vi som IG Metall står sida vid sida med de ansträngningar som gjorts av våra fackliga bröder och systrar i Sverige, säger Dirk Schulze till Carup. Han är ordförande för IG Metalls avdelning för delstaterna Berlin, Brandenburg och Sachsen, som för närvarande försöker organisera Tesla-fabriken i Grünheide, Brandenburg. 

Tyska IG Metall försöker nu organisera arbeterna vid Teslas Gigafactory i Grünheide i Berlin. Enligt IG Metall har över 1000 arbetare visat sitt missnöje mot Tesla genom att bära IG Metall-knappar.

Bilarbetarfacket är av tradition mycket mäktigt i Tyskland med starkt inflytande från medarbetarna, men Teslas nybyggda fabrik utanför Berlin har lyckats stå utanför systemet. Enligt Dirk Schulze kommer Tesla behöva lära sig att anpassa sig till europeiska förhållanden för arbetarrepresentation genom kollektivavtal såväl som våra europeiska modeller för arbetsplatsdemokrati. 

– För bara ett par veckor sedan förklarade över 1 000 anställda vid Tesla-fabriken i Grünheide-fabriken sitt missnöje med de befintliga arbetsförhållandena genom att bära en IG Metall-knapp på sina kläder under sina skift. Genom att göra det bröt de Teslas klimat av rädsla en gång för alla. Denna åtgärd vidtogs i samma anda som våra svenska kollegor i IF Metalls strejk, säger Dirk Schulze.

Tyska IG Metall följer den svenska Teslastrejken noga och fördömer nu Teslas agerande i Sverige.  
– IG Metall stöder fullt och helhjärtat de stridsåtgärder som vidtagits av sitt systerförbund IF Metall och fördömer skarpt det faktum att Tesla hittills verkar utan kollektivavtal i Sverige. 

Än så länge har Tesla inte tecknat kollektivavtal i ett enda land i världen. Arbetarna i alla Teslafabriker i världen är oorganiserade. Elon Musk har vid flera tillfällen uttryckt motstånd mot fackföreningar via X (tidigare Twitter). För en dryg månad sedan skrev Musk under den amerikanska bilstrejken: ”Vi uppmuntrar att spela musik och ha lite kul. Väldigt viktigt för människor att se fram emot att komma till jobbet! Vi betalar mer än UAW btw (bilarbetarfakcket, reds anm), men prestandaförväntningarna är också högre.” Men ska vi tro tyska IG Metall kommer de tiderna snart att vara förbi. 

– Fackföreningsrörelsen inom bilindustrin har funnits där i nästan ett sekel, vi kommer inte att försvinna och det är bäst att Tesla vänjer sig vid det, säger Dirk Schulze.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester