Totalstopp mot att ta in nya Tesla-bilar i Sverige

Stopp för nya Teslabilar till Sverige – det blir totalförbud mot att lossa Teslas bilar i fyra svenska hamnar. Transportarbetarförbundet sluter nu upp i iF Metalls strejk mot Tesla. 
– Inga Teslor på svensk mark, säger ordföranden Tommy Wreeth till Dagens Arbete.

På fredagsmorgonen gick anställda på nio Teslaverkstäder i sju svenska städer ut i strejk. En stor del av personalen som inte är med i facket fortsatte dock att jobba. Det gjorde att många Teslaägare kunde serva sina bilar som vanligt. 

– Det är ytterst beklagligt och jag har full förståelse för att IF Metall varslar. Det är deras fajt, men det är också hela den svenska arbetarrörelsens fajt. Vi måste stå upp för den svenska modellen, säger Tommy Wreeth, ordförande för Transportarbetareförbundet till DA.
LÄS MER: Därför är Elon Musk chanslös mot svenska strejken

Nästa vecka trappas konflikten ut ytterligare då skadeverkstäder och ett företag som gör i ordning Teslas bilar i hamnarna tas ut i strejk. Då blir det väldigt svårt för Tesla att göra i ordning köparnas bilar. Och nu går även Transportarbetareförbundet ut i sympatistrejk mot Tesla. Från och med den sjunde november kommer inga Teslabilar att lossas i svenska hamnar, eller få föras in på svensk mark, uppger Dagens Arbete

Inga Teslabilar kommer ens att få föras in på svensk mark från och med 7 november.
– Stoppet gäller Tesla specifikt. Vi kommer att lossa andra fordon och andra märken. Om man måste flytta en Tesla fem meter för att få loss en annan bil, då gör man det. Men inga Teslor på svensk mark, säger ordföranden Tommy Wreeth till Dagens Arbete.

Om Tesla inte går med på att teckna kollektivavtal planerar Sveriges fackföreningar en rad nya åtgärder mot företaget. 
–  Det finns hur mycket som helst, men jag berättar aldrig om något som vi inte har varslat om. Det ska bli en överraskning, säger Veli-Pekka Säikkälä, ordförande för IF Metall, till Dagens Arbete. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester