Facket i Sverige varslar Tesla om strejk

Nu ser det ut att bli strejk hos Tesla i Sverige. IF Metall varslar samtliga nio verkstäder om strejk och total arbetsnedläggelse. 
– Vi har kommit fram till läget att vi måste varsla om konfliktåtgärder, säger Veli-Pekka Säikkälä på IF Metall till Ekot.

Teslas verkstäder kommer att tas ut i strejk mellan torsdag och fredag nästa vecka, uppger Ekot. Det är facket IF Metall som har varslat om en total strejk på Teslas samtliga sju verkstäder i Sverige. Orsaken är att Tesla vägrar teckna kollektivavtal eller ens komma till en förhandling med facket, något Carup rapporterat om tidigare.

– Vi har kommit fram till läget att vi måste varsla om konfliktåtgärder. Det innebär att det blir en total arbetsnedläggelse på samtliga Teslaverkstäder, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä på IF Metall till Ekot.

Facket berättar om Tesla-strejken

Teslas servicecenter i Sverige finns på nio ställen i Sverige; Upplands-Väsby/Stockholm, Segeltorp/Stockholm, Uppsala, Umeå, Malmö, Mölndal/Göteborg, Hisings-Backa/Göteborg, Norrköping och Örebro. Samtliga 120 anställda kommer att tas ut i blockad och det blir därmed omöjligt att få sin Tesla reparerad, enligt IF Metall.

– Det innebär att det blir en total arbetsnedläggelse på samtliga Teslaverkstäder. Det är strejk och det behövs för att vi inte har fått till något avtal och motparten vill inte diskutera, säger Veli-Pekka Säikkälä på IF Metall till Ekot.

Konflikten kan också trappas upp genom att leverantörer och samarbetspartners till Tesla tas ut i sympatiåtgärder såsom strejk och blockad. Ekot och Carup har sökt Tesla för en kommentar.
LÄS MER: