IF Metalls toppjurist stängs av – saknar utbildning

En av nyckelpersonerna i Teslastrejken har stängts av från sitt jobb. Förbundsjuristen Darko Davidovic har bluffat om sin juristexamen, och har endast en kort utbildning, avslöjar Dagens Arbete. Vid sidan om sitt jobb har han gjort miljonaffärer, något som gjort att han efter en domstolstvist om en tomtaffär har miljonskulder till Kronofogden.  
– Under utredningen kommer Darko Davidovic inte arbeta som förbundsjurist, säger förbundssekreterare Martin Gunnarsson.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic har varit en av de mest profilerade personerna hos fackförbundet i strejken mot Tesla och vid flera tilfällen uttalat sig i medierna. Nu avslöjar Dagens Arbete att förbundsjuristen helt saknar juristexamen och att han vid sidan av jobbet på IF Metall har en affärsverksamhet som omsätter miljoner. IF Metall har tillsatt en utredning och omgående stängt av sin förbundsjurist. Carup har tidigare berättat att förbundsjuristen har en Tesla som familjebil.

Darko Davidovic har uppgett att han började om fackligt ansvarig på Volvo CE och läste juridik vid sidan av sitt jobb som ombudsman på IF Metall för att ha större chans vid förhandlingsbordet. Han var ledig från IF Metall med lön för att ta juristexamen. Men nu avslöjar Dagens Arbete att juristexamen är en bluff. Han har tagit 17 samt 37,5 högskolepoäng från två olika tillfällen. När han läst arbetsrätt och processrätt vid Umeå och Luleå Universitet har han inte lyckats ta några poäng
– Jag har en annan uppfattning. Det är klart som fasen att jag har varit i Umeå och Luleå och att jag har pluggat. Det är självklart, säger Darko Davidovic till Dagens Arbete. 

Att ha en affärsverksamhet i miljonklassen vid sidan om sin anställning är absolut nte olagligt, men kanske omoraliskt om du är förbundsjurist på en fackförening. Nu avslöjar Dagens Arbete att Darko Davidovic har hamnat i domstol efter att ha sålt en tomt för 14,5 miljoner kronor. När köparen inte fick byggrätt vägrade han att betala tillbaka handpenningen på 3,5 miljoner i domstol, något som nu ska prövas i Svea Hovrätt. Tingsrätten dömde Davidovic att betala tillbaka pengarna, varför Kronofogden nu mäter ut större delen av hans lön. 

Vid sidan av sitt jobb har han också varit verksam i flera bolag där det jobbar medlemmar från IF Metall, något som kan ses som en intressekonflikt. 
– Om det skulle varit så, skulle jag aldrig tagit den tvisten. Men så var det aldrig. Jag behövde inte ens fundera på detta, säger Davidovic till Dagens Arbete. 

Samtliga uppgifter har avslöjats av IF Metalls egen tidning Dagens Arbete, något som förstås är extra känsligt. IF Metall har valt att omdelbart stänga av förbundsjuristen från sitt arbete. 
– Vi kommer att starta en utredning med hjälp av en extern part. Darko Davidovic kommer inte att arbeta som förbundsjurist under utredningens gång, säger förbundssekreterare Martin Gunnarsson till Dagens Arbete. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester