Räddningstjänst tvingas dra Tesla till Kronofogden

Tesla jagas återigen av Kronofogden i Sverige. En ny granskning som Carup gjort visar att 14 nya skuldfall gått till Kronfogden de senaste veckorna. Räddningstjänsten i Stor-Göteborg och två kommuner hör till de som inte fått betalt av Tesla trots krav och påminnelser. Totalt har nu Tesla haft 378 ärenden hos Kronofogden på tre år. 

Carup avslöjade nyligen att Teslas svenska bolag TM Sweden AB jagades av Kronfogden och hade miljonbelopp i obetalda fordringar. Bland annat hade bolaget struntat att betala sin hyra på 1,9 miljoner för huvudkontoret och verkstaden i Upplands Väsby. Även Blocket och Assistanskåren hörde till de som inte fått betalt av världens största elbilstillverkare och som skickat sina fakturor med betalningsförelägganden till Kronofogden. 

Knappt tre veckor senare har Tesla betalat merparten av de 15 ärenden som då fanns hos Kronofogden med betalningsföreläggande, visar en ny granskning som Carup har gjort. Men Teslas skuldkaos fortsätter. Nu har 14 nya skuldärenden skickats in till Kronofogden av leverantörer som inte fått betalt av Tesla. Bland fordringsägarna finns två svenska kommuner. Varken Uppsala kommun eller Norrköpings kommun har fått betalt av Tesla. Skulden till Uppsala kommun är 14 053 kronor, medan Tesla är skyldiga 1 718 kronor till Norrköpings kommun. 
LÄS MER: Polestar har 139 ärenden hos Kronofogden

Räddningstjänsten i Stor-Göteborg har förgäves försökt få betalt av Tesla i Sverige. Nu går de till Kronofogden.
Tesla har 378 registrerade ärenden hos Kronofogden. Trygg-Hansa, Uppsala kommun och Norrköpings kommun hör till de som nyligen skickat in betalningsförelägganden till Kronofogden.

Räddningstjänsten i Stor-Göteborg hör också till dem som tvingats vända sig till Kronofogden för att få Tesla att betala. De har en faktura på 12 159 kronor som Tesla vägrat att betala trots flertalet påminnelser och inkassokrav. Inte heller försäkringsbolaget Trygg-Hansa har fått betalt för alla sina fakturor till Tesla. De kräver nu sin samarbetspartner på 6411 kronor via Kronofogden. Totalt har Tesla 14 aktuella fall med betalningsförelägganden hos Kronfogden.

Att ett så stort företag som Tesla har så stora problem att betala är ovanligt och brukar i vanliga fall tyda på stora ekonomiska problem. På tre år har nu Tesla haft 378 ärenden hos Kronofogden. Tesla har på kort tid blivit Sveriges sjätte största bilmärke och Tesla Model Y var Sveriges mest sålda bilmodell förra året. 
LÄS MER: Polestar har 139 ärenden hos Kronofogden

Tesla Model Y är Sveriges mest sålda bilmodell och Tesla Sveriges sjätte största bilmärken på nybilar.

I det här fallet beror det stora antalet ärenden hos Kronofogden knappast på ekonomiska problem då bolaget TM Sweden gjort över 200 miljoner kronor i vinster de senaste åren. Tesla betalar de flesta av ärendena hos Kronofogden innan det blir ett utslag av ansökningar om betalningsförelägganden, och undviker på så sätt utmätning av tillgångar. 

Betalningskaoset har pågått länge, men nu finns det risk att det kan bli ännu värre. Fackförbundet Seko som organiserar anställda på Postnord och Seko har tidigare blockerat utdelning av all post till Teslas arbetsplatser under IF Metalls strejk mot Tesla. De utökar nu sin blockad och ska även stoppa även stoppa alla brev och paket till de ytterligare adresser som Tesla har registrerat hos Transportstyrelsen.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester