Otrolig tidskapsel: Orörd Volvo Amazon 1960

Detta måste vara en av världens finaste Volvo Amazoner. Den otroliga tidskapseln har bara rullat 4700 mil på 64 år. Volvon har kvar diagonaldäcken från när den lämnade fabriken 1960 och har sällan eller aldrig körts i regn.

Volvo Amazon är en av Volvos vackraste modeller någonsin och många är extra svaga för de första årsmodellerna med kontrasterande färg på taket och breda kromribbor i grillen. Mannen bakom mästerverket var Volvos legendariske designer Jan Wilsgaard (1930-2016).

I december 1960 levererades en ny Volvo Amazon av av Lennart Jöhnke Bil AB i Linköping till verkmästare Albert Christensson i Jägarvallen strax utanför staden. Albert kom att sköta sin bil pedantiskt och höll den i nyskick. Bilen såldes 1988 till en person som läste på lärarlinjen och som några år tidigare frågat om bilen var till salu. 

Även bilens andra och nuvarande ägare kom att vårda den på ett exceptionellt sätt. Idag har Volvo Amazonen bara fått 4700 mil och är i stort sett i samma skick som när den lämnade Volvos Lundbyfabrik för snart 64 år sedan. Till och med diagonaldäcken från Trelleborg är detsamma som satt på när bilen var ny. Bilen har aldrig polerats och sällan eller aldrig körts i regn. 

Nu säljs den unika tidskapseln på auktion och köparen har chans att komma över en sällsynt orenoverad tidskapsel från 1960. 
– Under åren har bilen vårdats på samma sätt det gjorts från början; studenter, bröllop, finutflykter och träffar med prisbelöningar. Senaste och sista godkända besiktningen gjordes 2016-08-03, uppger Bilwebauctions som säljer Amazonen. 

Renoverade bilar finns det relativt gott om, men att en orenoverad bil är i detta skicka är tämligen sällsynt. Allt mekaniskt fungerar perfekt och inredningen är i nyskick.
– Säten, dörrsidor, innertak, instrumentpanel, golvmattor och detaljer – allt andas välvård och medvetet bevarande. Den nuvarande ägaren demonterade skyddsplasten från dörrsidor och säten runt 1989/90 – den första ägaren lät alltså plasten sitta på i 30 år, uppger Bilwebauctions. 

Bilen har bland annat vunnit priser på Vallåkraträffen och det bedömda värdet ligger nu på 250 000 till 300 000 kronor. 
– Ett helhetsintryck som dröjer sig kvar i minnet, en bil där en köpare egentligen också tar del av ett ansvar. Ett ansvar som inte bara går ut på ett fint förvar, utan också ett underhåll och ett brukande av den höga standarden som bilen alltid har åtnjutit, skriver Bilwebauctions
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester