Orörd Volvo Amazon: ”Tidskapsel från 1960-talet”

Häng med tillbaka till revoltens 1968. Nu säljs en fantastisk orörd och orenoverad Volvo Amazon från  det mytomspunna året. 
– En tidskapsel från 60-talet, så här såg bilen ut när den lämnade försäljningshallen hos Upplands Motor i Uppsala 1968, säger Ted Gryth på Bilwebauctions. 

År 1968 har blivit synonymt med revolt. I Sverige kastas det ägg på den nye amerikanske ambassadören. En Davis Cup-match mot Rhodesia stoppas i Båstad och kårhuset ockuperas i Stockholm. Den 29 maj 1968, samtidigt som den mytomspunna majrevolten i kulminerar i Paris, rullar en splitterny vit Volvo Amazon ut från Volvo Torslandverken i Göteborg. 

Medan minnena från revolterna börjar förblekna har Amazonen frusit tiden och är idag en perfekt bevarad tidskapsel från 1968. Bilen har aldrig renoverats eller förändrats och är sig helt lik, 55 år senare. 
– Orörd Amazon i ett otroligt originalskick, går mycket fint och ser ut att precis ha lämnat försäljningshallen, uppger Bilwebauctions som säljer tidskapseln. 

Tack vare några väldigt pedantiska ägare har Amazonen bevarats i ett tämligen unikt originalskick.  Bilen köptes i maj 1968 hos Upplands Motor i Uppsala av Arne Gullbrand. Han körde bilen endast sommartid och stod alltid i garage när den inte användes. Därefter togs den 1985 över av hans son Lars Erik Gullbrand som bodde i Ronneby och var anställd på F 17 i Kallinge där han hade möjlighet att förvara bilen i en konditionerad flyghangar. Där stod bilen i 29 år och lurade tidens tand. 

Nuvarande ägare köpte bilen 2014 och har vunnit flera priser på utställningar. Amazonen har bara rullat 7600 mil på alla år. Mycket talar för att det är en av Sveriges finaste orörda Amazoner. Den beskrivs som en dröm att köra. 
– Originallack i ett makalöst nyskick som inte lämnar någon oberörd. Kromet är i oklanderligt skick utan anmärkning. Originalinredning i absolut toppskick utan anmärkning. Har denna bil verkligen använts? Hatthyllan används som utställningsdisplay till diverse Volvokuriosa som medföljer bilen, uppger Bilwebauctions

Bilen säljs med ett bedömt värde på 200 000-230 000 kronor, vilket är ungefär vad en Volvo Amazon kostade ny i dagens penningvärde 1968, så även värdet på bilen har konserverats som i en tidskapsel. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester