Teslas nya kontring: Öppnar egen skadeverkstad

Tesla rundar nu blockaden mot skadeverkstäder. De öppnar en ny skadeverkstad i Huddinge söder om Stockholm. Det betyder att företag med kollektivavtal som strejkar kommer att förlora jobb med Teslabilar. 
– Kampen är ännu viktigare nu, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete

IF Metall har tagit ut ett antal skade- och lackeringsverkstäder i sympatistrejk och blockad mot Tesla. Verkstäderna, som har kollektivavtal, får inte reparera plåt- och lackskador på Teslabilar, något som drabbat många kunder. 

Nu står det klart att Tesla tänker runda blockaden och öppna egna skadeverkstäder. Just nu söker de sju nya tjänster, bland annat lackerare, skadereglerare och plåtslagare till sin första verkstad i Segeltorp söder om Stockholm. Det innebär att stora verkstäder med kollektivavtal, som till exempel Werksta, riskerar att förlora sina försäkringsuppdrag med Tesla när strejken är över. IF Metall menar ändå att strejken har avsedd effekt. 
KRÖNIKA: Teslastrejken slår mot företag med kollektivavtal

– Strejken har en effekt. Det är Tesla som sätter emot den nuvarande blockaden och vill öppna verkstäder i egen regi. Då blir det ännu viktigare med kollektivavtal, så att de inte kan konkurrera med lägre villkor mot andra verkstäder. Kampen är ännu viktigare nu, säger Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete

IF Metall kommer att sätta upp strejktält och ha strejkvakter även utanför den nya verkstaden även om det är högst osäkert om Tesla kommer att nyanställa fackmedlemmar som direkt går ut i strejk.  
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester