20 svenskar förlorar jobben för effektlös Tesla-strejk

IF Metall låter nu verkstäder reparera krockade Teslabilar. Men hos Hydro Extrusions i Vetlanda som gör delar till Teslas fabrik i Tyskland är det tvärstopp, trots kollektivavtal. Nu har 20 personer varslats på grund av den helt effektlösa strejken.Tesla tillverkar sina bilar som vanligt i Tyskland och risken finns att de svenska jobben försvinner för alltid. 

Under den gångna veckan öppnade IF Metall upp för ett tillfälligt undantag för skadeverkstäder som reparerar Teslas bilar. Fram till den 30 april får Teslas bilar repareras, sedan är det stopp igen. Orsaken är att många oskyldiga ägare drabbats och att verkstäder blivit sittande med delar för 100 000-tals kronor som de inte kan ta betalt för. 

– Den här dispensen handlar om att laga bilar som är så krockskadade att de över huvud taget inte går att bruka. Många av de bilarna har varit på de här verkstäderna i många månader och det är besvärligt för människorna som äger bilarna, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall till Vetlanda-Posten

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä har inga planer på att blåsa av den effektlösa sympatistrejken.

Men ännu hårdare drabbat är Hydro Extrusions i Vetlanda som gör aluminiumprofiler till Teslas fabrik i Grünheide utanför Berlin. Trots, eller på grund av, att bolaget har kollektivavtal, har det tagits ut i strejken mot Teslas svenska verkstäder. Men effekten har fullständigt uteblivit. Nu har 20 personer varslats om uppsägning på Hydro Extrusions. 

Tesla har bytt leverantör och produktionen fortgår som vanligt i fabriken i Berlin, trots att IF Metall sagt att hela fabriken skulle stanna. De enda som drabbas är istället 20 oskyldiga anställda och en svensk arbetsgivare med kollektivavtal. Enligt uppgifter till Carup är företaget och många anställda oroliga att leveransavtalet till Tesla försvinner för gott. Här har IF Metall inga planer på undantag. 

– Nej, de lagar inga bilar. Det vore konstigt om de var undantagna för det skulle innebära att de helt plötsligt fick börja tillverka delar till Tesla och hela poängen med att Hydro är uttagen är att de inte ska tillverka delar som Tesla kan använda i sin bilproduktion, säger Veli-Pekka Säikkälä på IF Metall till Vetlanda-Posten. 

IF Metall uppger att de erbjudit Hydro Extrusions löneersättning för de anställda som är uttagna i blockad och sympatistrejk, men detta ska Hydro Extrusion ha avböjt, enligt IF Metall.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester