Teslastrejk hotar jobb på svensk fabrik: ”Stor oro”

Imorgon stannar maskinerna som gör Tesladelar hos Hydro Extrusion i Vetlanda. Nu fruktar företaget att IF Metalls strejk kommer leda till att jobben är hotade för personalen som tillverkar åt Tesla.
– Mitt ärliga svar på den frågan är ja, faktiskt, om det här inte löser sig snabbt, säger Hydro Extrusions vd Jonas Bjuhr till Vetlandaposten

Under fredagen sker ytterligare en upptrappning av Teslastrejken. Då tar IF Metall ut Hydro Extrusions som tillverkar aluminiumdetaljer till Teslas Berlinfabrik i strejk. Planen är att fabriken i Berlin inte ska kunna tillverka bilar när viktiga delar uteblir. 
– Utan den detaljen kan man inte leverera bilen. Så det är väldigt kännbart, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete.

Hydro Extrusions i Vetlanda har själva kollektivavtal och ett 50-tal anställda drabbas nu av strejken, trots att företaget inte är en part i konflikten. Vd Jonas Bjuhr tror att Tesla snabbt kan ersätta delarna med andra leverantörer, så fackets förhoppningar om att det ska stänga Teslas fabrik i Berlin kommer i så fall inte att infrias. Strejkan kan istället få som enda konskekvens att svenska jobb nu är hotade och flyttar någon annanstans.
– Det är inget ovanligt så jag är övertygad om att alla de kunder som vi jobbar med har en plan för hur man ska hantera en situation när det tar stopp, säger Bjuhr till Vetlandaposten

När Tesla snabbt ersätter de svenska delarna med delar från andra leverantörerna är det inte säkert att de kommer tillbaka och då blir det uppsägningar hos Hydro Extrusions i Vetlanda. 
– Så vår önskan är verkligen att det kan bli en lösning snabbt. Det är klart att vi vill ju värna om jobb i Vetlanda, jobb i Finspång och jobb i Sverige generellt sett. Det är det som är den stora oron här att blir det långsiktigt så kan det få konsekvenser som är större än vad vi ser nu, säger Jonas Bjuhr. 

Teslas vd Elon Musk har nu för första gången kommenterat strejken. Efter att Postnord slutat att leverera registreringsskyltar till Tesla skriver han på X: 
– Det här är galet. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester