IF Metall: Så många strejkar på Teslas verkstäder

Enligt Tesla arbetar 90 procent av personalen trots strejk. Nu går IF Metall ut med uppgifter om att mer än hälften av de 130 servicteknikerna är fackmedlemmar – varav de flesta strejkar. 

Hur många strejkar egentligen hos Tesla? Uppgifterna går isär. Enligt Tesla är det mer än 90 procent som valt att stanna kvar på jobbet trots strejken. Om den siffran avser det totala antalet anställda eller endast serviceteknikerna är oklart. 

Nu går IF Metall ut med en siffra på att över hälften av Teslas 130 servicetekniker på sju olika orter är medlemmar i facket. Ett mindre antal av dem har dock inte gått ut i strejk. 
– Såhär är det. De som vi har tagit ut i konflikt är de som arbetar inom IF Metalls avtalsområde. Det är inte hela Tesla, vi tar inte ut tjänstemän till exempel. Utifrån det perspektivet stämmer inte den där siffran från Tesla, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete.

En del Teslamedarbatere är medlemmar i IF Metall, men har ändå valt att jobba vidare trots strejken. IF Metall kommer att gå igenom dessa fall och de riskerar att bli uteslutna ur facket, men det kan också finnas förklaringar till varför anställda inte vågar gå ut i strejk, enligt IF Metall. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester