Stor förvirring – hur många strejkar egentligen?

Hur många strejkar egentligen på Teslas verkstäder i Sverige? Nu går DN och Ekot ut med att var tredje anställd, 44 personer, strejkar. Men enligt Tesla strejkar mindre än 10 procent av cirka 300 anställda. 
– Det är så klart en besvikelse, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson, till DN. 

Det råder väldigt delade meningar om hur många som strejkar på Teslas serviceverkstäder runt om i Sverige. Ny statistik från statliga Medlingsinstitutet hävdar att 1 936 strejkdagar lagts på Teslakonflikten under 2023.  Enligt beräkningar som DN och Ekot gjort skulle det innebära att 44 heltidsanställda strejkat hos Tesla. Det motsvarar var tredje anställd servicetekniker. Medlingsinstitutet uppger för Carup att inga blockader eller sympatistrejker är inräknade i siffran. 
– Det är så klart en besvikelse, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall till DN om att 44 anställda av cirka 130 strejkar.

IF Metall har å sin sida gått ut med att mer än hälften av de 130 anställda är medlemmar i facket och att merparten av dem strejkar. Men Tesla har vid flera tillfällen uppgivit att mindre än 10 procent av företagets totalt 300 anställda deltar i strejken. Tesla Club Sweden har genomfört en manuell räkning ute vid medlemmarnas besök på servicecentren. Den visar att totalt 13 servicetekniker skulle strejka. Förvirringen tilltar alltså om hur många som strejkar.  
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester