Nya uppgifter: Så få strejkar hos Tesla i Sverige

Hur många strejkar egentligen på Tesla i Sverige? Nu kommer nya uppgifter från Tesla Club Sweden att endast 13 servicetekniker av 130 gått ut i strejk. 
– Det är en mycket kraftigt underskattad siffra, säger Jesper Pettersson, pressansvarig hos IF Metall.

Teslastrejken har snart pågått i sju veckor, men fortfarande finns inga helt bekräftade siffror över hur många som verkligen strejkar hos Tesla. Nu kommer nya uppgifter från Tesla Club Sweden om att det totalt skulle handla om 13 servicetekniker av totalt 130 anställda hos Tesla som gått ut i strejk. Uppgifterna har tagits fram av medlemmar som har besökt anläggningarna och frågat de anställda. 

– Vi på Tesla Club Sweden har drygt sex tusen medlemmar som äger en Tesla. Tyvärr råkar vissa av dem ibland ut för att något går sönder på deras bilar och de måste besöka en verkstad. Vi har bett våra medlemmar fråga serviceteknikerna de då träffar hur många av deras kollegor som strejkar på just den anläggningen. Datainsamling på gräsrotsnivå, uppger Tesla Club Sweden

Totalt ska 13 servicetekniker strejka runt om i Sverige, enligt Tesla Club Sweden. IF Metall säger att siffran är underskattad, men vill inte uppge en egen siffra.

De flesta uppgifterna sägs vara bekräftade i olika tidningsartiklar om de olika anläggningarna. IF Metall har ger dock en helt annan bild, även om de inte vill gå ut med en exakt siffra. I slutet av november uppgav fackföreningen att över hälften av Teslas 130 servicetekniker på sju olika orter är medlemmar i facket. Ett mindre antal av dem har dock inte gått ut i strejk. 

– Såhär är det. De som vi har tagit ut i konflikt är de som arbetar inom IF Metalls avtalsområde. Det är inte hela Tesla, vi tar inte ut tjänstemän till exempel. Utifrån det perspektivet stämmer inte den där siffran från Tesla, sade IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete.

Carup har bett IF Metall att kommentera de nya uppgifterna om antalet strejkande.
– Såg den uppgiften. Det är en mycket kraftigt underskattad siffra, säger Jesper Pettersson, pressansvarig hos IF Metall.

Så många strejkar enligt Tesla Club Sweden

Umeå : 9
Uppsala : 3
Stockholm Upplands Väsby : 0
Stockholm Segeltorp : 0
Norrköping : 0
Göteborg Mölndal : 0
Göteborg Hisings Backa : 1
Malmö : 0
Örebro : 0
Jönköping : 0


LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester