Nya Teslor kan ha för gammal dator – klarar inte löften

Miljontals Tesla-ägare kan missa full självkörning till sina bilar. Trots att ägare betalat så mycket som 77 700 kronor till Tesla för att få tjänsten i framtiden. Nu kan Tesla tvingas bygga om helt nya elbilar eller betala tillbaka pengarna – även i Sverige. 
– Det finns en viss risk att HW3 inte når den säkerhetsnivå som tillåter oövervakad FSD, säger Elon Musk.

Tesla bygger en stor del av sin framtid på att självkörande bilar ska slå igenom stort. Värderingen på 843 miljarder kronor baserar sig på att en stor del av Teslas intäkter i framtiden ska komma från autonoma bilar. Tesla ska kunna öka sina prenumerationsintäkter och även säljs systemet till andra biltillverkare. 

Under lång tid har Tesla tagit betalt av bilköpare för full självkörningsförmåga, trots att tjänsten inte är igång. I Sverige har många som köpt en Tesla lagt till 77 700 kronor för att i framtiden få mjukvaran för självkörningen till sin elbil. Tesla har i flera år lovat att alla deras bilar redan har hårdvaran för att klara framtida självkörning. 

Så här stor är skillnaden mellan kamerorna i HW3 och HW4.

Men nu visar det sig att Elon Musk och Tesla kan ha lovat för mycket. Så sent som helt nyligen i år har nya Teslor sålts med den gamla hårdvaran HW3 med äldre kameror och dator, även i Sverige. För att självkörningen ska fungera helt kan det krävas den nya datorn HW4 som började levereras i vissa bilar i år. Den nya datorn har snabbare processor och kameror med högre upplösning. I Sverige har de flesta Teslor HW3 eller äldre hårdvara.

Nu erkänner Elon Musk under Teslas vinstsamtal att den äldre HW3-hårdvaran, och de hårdvaror Tesla haft dessförinnan kanske inte klarar självkörning. Trots att de tagit 77 700 kronor i betalning från ägarna.
– Vi är inte 100% säkra. HW4 har flera gånger så mycket kapacitet som HW3. Det är lättare att få saker att fungera på HW4, och det krävs mycket ansträngning för att klämma in det i HW3. Det finns en viss chans att HW3 inte når den säkerhetsnivå som tillåter oövervakad FSD, sade Musk under Teslas vinstsamtal i förra veckan. 

Enligt uppgifter innebär det också enorma svårigheter att bygga om en Tesla med den gamla mjukvaran HW3 till HW4. Men kanske tvingas Tesla ta stora kostnader för att bygga om miljontals bilar för att kunna infria sina löften. Alternativet är att betala tillbaka 77 700 kronor till de som köpt total självkörning. Tidigare har dock Elon Musk sagt att systemet inte kan uppdateras till HW4.
– Vi kommer att ta hand om de som har HW3. Gör det rätta för dina kunder så kommer kunderna göra det rätta för dig, skriver Elon Musk på Twitter. 

Så ser du om en Tesla har nya datorn HW4

Det nya systemet har bland annat kameror med mer än dubbelt så hög upplösning. Dessutom klarar de mörker bättre. Beräkningshastighetern i processorerna ska också vara 3-5 gånger högre. Tesla uppger själva inte vilken hårdvara bilen är utrustad med. Bilar tillverkade för europeiska marknaden började få systemet under våren 2024. Men Tesla har i  många fall levererat äldre lagerbilar i år. 

Om bilen är tillverkad i år och har röda kameralinser på de främre kamerorna är det troligen den nyare datorn HW4. Även sidokameran ska ha mer rödaktiga linser. Det ska även gå att se i bilens skärm om bilen har HW4 (Hardware4), men det kan vara svårt att hitta. 


LÄS MER: