Bosch stämmer elbilstillverkare på 2,1 miljarder kr

Elbilstillverkaren Rivian har råkat i luven på Bosch. Bosch stämmer Rivian på 2,1 miljarder kronor. 

Bosch skulle leverera elmotorer till Rivian, men nu hamnar samarbetet i rätten, uppgerCrain’s Detroit Business . Bosch hävdar att Rivian brutit avtalet genom att backa ur affären utan att betala de 204 miljoner dollar som man var skyldig den tyska bildelstillverkaren, motsvarande 2,1 miljarder kronor.

Rivian å sin sida hävdar att de drog sig ur affären eftersom Bosch inte kunde leverera de motorer de lovat med överenskommen kvalitet. Så istället startade Rivian egen tillverkning. Även Rivian tar nu Bosch till domstol. Avtalet slöts 2019 och Bosch hävdar att de byggt om fabriken i Tyskland och byggt en ny fabrik i USA för att tillverka motorerna. 

Enligt Bosch utvecklade Rivian sin elmotor Enduro i smyg för att spara pengar. Det blev bara 101 000 levererade elmotorer från Bosch innan Rivian drog sig ur kontraktet. Men Bosch tänker inte låta udda vara jämnt. Rivian hävdar att de vid besök på Bosch fabrik observerat att motorn gjordes av tonåringar och att kvalitetskontrollen var undermålig. 
LÄS MER: