Flydde i låda – nu tar Nissan Ghosns lyxyacht

Han flydde undan rättvisan gömd i en låda. Men nu slår hans gamla fiender ett järngrepp om förra Nissanchefen Carlos Ghosn. Nyligen beslagtogs hans lyxyacht på Brittiska Jungfruöarna

Nissans förra skandalchef Carlos Ghosn gömmer sig i Libanon och har stämt sin gamla arbetsgivare Nissan på en miljard. Han blev världsberömd för att flytt med flygplan från Japan, gömd i en liten låda. Enligt Ghosn har han blivit utsatt för en komplott för att stoppa samgåendet mellan Nissan och Renault.

Den japanska biltillverkaren å sin sida är vansinnig på sin före detta VD och styrelseordförande. Det finns en internationell arresteringsorder utfärdad av Interpol. Den japanska polisen har ett åtal mot Carlos Ghosn för att han har stulit nästan 350 miljoner kronor av Nissans pengar. De har Carlos skickligt lotsat ut i världen där de hamnat hos företaget Beauty Yachts på Brittiska Jungfruöarna, där hans lättsamma hustru Carole är VD.

Men nu har en domstol på Brittiska Jungfruöarna tagit yachten i beslag. Det är ett stadigt skepp på 37 meter, byggt av det erfarna italienska varvet Ferretti. Dessutom tog man stora summor av pengar som han förvarade på ögruppen. Enligt domen ska han betala 320 miljoner i skadestånd till Nissan.

Carlos Ghosn var först VD för Renault och blev därefter detsamma hos Nissan. Han arbetade för att sammanföra de båda världarna. Men polisen kom emellan. Han greps i november 2018 på flygplatsen i Tokyo och en enig styrelse hos Nissan avsatte honom som styrelseordförande.

Men den påhittiga direktören med tre pass, ett brasilianskt, ett franskt och ett libanesiskt, var snabb med att fly mellan borgensförhandlingarna. Efter att ha suttit i husarrest blev han världsberömd för att fa flytt från Japan i en låda.

Carlos Ghosn har sänt ut svallvågor över hela världen. Han som en gång i tiden varit så hyllad. Han blev till och med utnämnd til Riddare av hederslegionen av president Jacques Chirac, samma statsman som gjorde sig ett namn för att blåsa bort den paradisiska Mururoa Atollen från Söderhavet med sina kärnvapenprov.

Nu sitter han i Beirut och darrar medan Interpol spanar girigt för att sätta klorna i honom. Hur mycket medel den här 70-åringen har kvar efter sina roffarår i Nissan är okänt.
LÄS MER: