Finansminister varnar för härdsmälta i bilindustrin

Tysklands finansminister Christian Lindner vill lätta på nästa års koldioxidkrav. Annars kan det sluta riktigt illa för den tyska bilindustrin menar han.
– Det finns ett hot om härdsmälta för en av våra nyckelindustrier, säger Christian Lindner. 

Nästa år kommer europeiska biltillverkare få skärpta regler kring CO2-utsläpp. Regelverket kommer från EU och handlar om att koldioxidutsläppen från nya bilar som säljs i regionen ska sänkas från 116 gram till 93,6 gram. Men alla verkar inte hålla med om att regelverket är en bra sak. 

Den tyska finansministern Christian Lindner varnar nu för att de höjda kraven kommer leda till enorma bötesbelopp för flera tyska biltillverkare. Enligt honom själv känner han en enorm oro över situationen och kräver nu att skärpningen av reglerna avbryts helt och hållet, skriver FAZ. 

Ett företag som kan få det riktigt svårt att lyckas nå de miljömål som EU satt inför 2025 är Volkswagen. För att den tyska biltillverkaren ska klara EU:s nya krav 2025 måste Volkswagen öka andelen elbilar från nuvarande 9,7 procent till 24,7 procent, vilket är mer än en fördubbling. Samtidigt pressas Volkswagen av fallande försäljning och sparpaket som kan kosta jobben för 10 000-tals människor.
LÄS MER: