Tyskland vill skrota bidrag till elbilar helt: ”För mycket”

Tyskland är på väg att skrota miljöbonusarna till elbilar och laddhybrider. Finansminister Christian Lindner vill stoppa dem helt och hållet redan nästa år. 
– Om det är upp till mig kommer inköpspremierna för till exempel elbilar och laddhybrider att avbrytas, säger finansministern i en intervju med Welt am Sonntag. 

Tysklands regering satsar hårt på att hjälpa hårt pressade bilister och har sänkt bensin- och dieselpris med flera kronor genom en skattesänkning. Dessutom får tyskarna åka så mycket de vill i kollektivtrafiken ör nio euro per månad just nu. 

Nu vill finansminster Christian Lindner även spara in pengar, och det är elbilarna som är måltavlan. I en ny intervju med Welt am Sonntag förklarar han att Tyskland måste återgå till efterlevnad av skuldbromsen som står inskriven i den tyska grundlagen. I intervjun säger han sig vilja spara in miljarder på laddbara bilar, bland annat för att bromsa inflationen.

– Om det är upp till mig kommer inköpspremierna för till exempel elbilar och laddhybrider att avbrytas. Hittills har bilarna subventionerats med upp till 20 000 euro under sin livstid, även för toppinkomsttagare. Detta är för mycket. Vi kan spara miljarder som vi kan använda mer förnuftigt, säger finansminister Christian Lindner.

Även ekonomi- och klimatminister Robert Habeck (De gröna) vill ta bort stödet till laddhybrider i slutet av 2022. Just nu får den som köper en elbil i Tyskland upp till 100 000 kronor i bidrag från staten och biltillverkarna. För elbilar som kostar över 450 000 kronor är stödet 80 000 kronor. Inom kort presenteras ett förslag till budget för 2023 och då får tyska bilköpare besked om vad som väntar. 

– Om det är upp till mig kommer inköpspremierna för till exempel elbilar och laddhybrider att avbrytas. Hittills har bilarna subventionerats med upp till 20 000 euro under sin livstid, även för toppinkomsttagare. Detta är för mycket. Vi kan spara miljarder som vi kan använda mer förnuftigt.” Finansministern insisterar på att den federala regeringen återigen ska följa den skuldbroms som avbröts i coronapandemin 2023. Lindner vill prioritera projekt för detta. I början av juli vill regeringen ta ställning till budgetförslaget.

Enligt förslag från ekonomidepartementet i mitten av april ska subventionerna för hybrider med kombinerad elmotor och förbränningsmotor som laddas via stickpropp (plug-in) löpa ut i slutet av detta år. För rena elbilar bör därför den federala andelen av inköpspremien på för närvarande upp till 6 000 euro fortfarande vara 4 000 euro 2023, och 2024 och 2025 bör den fortfarande vara 3 000 euro.