Expertens test avslöjar: Måste motorolja skakas?

Att skaka eller att inte skaka motoroljan? Det är frågan många bilägare ställs inför vid ett oljebyte. Nu har den certifierade oljeexperten Lake Speed Jr tagit reda på svaret en gång för alla.
Låt oss svara på frågan med hjälp av vetenskapen, säger Lake Speed Jr. 

På Youtubekanalen “The Motor Oil Geek” undersöker Lake Speed Jr motorolja på alla möjliga sätt. Tidigare har vi fått veta vad oljetillsatser tillför och hur mindre olja kan ge din motor mer kraft. Denna gång har den certifierade oljeexperten valt att ta reda på ifall man bör skaka sin motorolja eller inte.
– Jag har alltid fått höra att man bör skaka flaskan innan man häller ner det i motorn. Vi vet att det inte skadar att skaka flaskan, men vi vet inte om det faktiskt hjälper något sätt heller, skriver Lake Speed Jr. 

För att utföra undersökningen skickar han in två flaskor av tre olika oljesorter där en har skakats och den andra inte. Förutom att testa oljornas kemi kommer deras skum att kontrolleras i en separat undersökning.
– Det här kommer bli kul och mycket siffror, säger Lake Speed Jr. 

Det kemiska resultatet av oljorna som testades visar att två av oljorna knappt skiljer sig alls från att vara skakade eller inte. Men på den tredje motoroljan som Speed Jr skakade i två minuter kan man faktiskt se en skillnad. Både syre- och fosfor-halterna ökade i det exemplet som blivit skakat.
– Siffrorna visar att skakandet gjorde något, men problemet är att vi skakade den i två minuter, så för att få en riktig mix måste du skaka den väldigt mycket, säger oljeexperten. 

Till undersökningen av oljornas skum har Lake Speed Jr tagit hjälp av David Stiober. Efter att alla oljorna har testats har Lake Speed Jr fått svar på frågan många bilägare funderat på. I skumtestet är det ingen skillnad alls på ifall oljorna är skakade eller inte. 

David Stiober och Lake Speed Jr.

Alltså kan vi dra slutsatsen att det faktiskt kan vara bra att skaka din olja. Men skillnaden är liten eller snudd på obefintlig, och ganska snart kommer mekaniken i motorn ha utfört samma jobb som du själv skulle ha gjort under flera minuters skakning.
LÄS MER: