Oväntad upptäckt: Fler hästar i motor med lite olja 

Här kommer den oväntade upptäckten som kan ge fler hästkrafter med en högre risk. Ju mindre olja du använder desto mer kraft får du, avslöjar ett nytt test. Men för lite kan inneböra slutet för din motor.
Hur mycket olja är för mycket olja, säger Lake Speed Jr, från The Motor Oil Geek. 

När du tänker på saker som skulle kunna få din motor att få ut lite extra hästkrafter överväger du knep som luftintag, förstärkt tändning, insprutare, kamaxlar och andra vanliga uppgraderingar. Men en sak som också fungerar är att använda mindre olja. 

Oljemängden har en stor inverkan på motoreffekten, avslöjar ett nytt test. Det undersöktes på Youtubekanalen Motor Oil Geek, där Lake Speed Jr tillsammans med Ben Strader från Efi University testade hur mycket kraft som kan vinnas och förloras av olika mängder olja som finns tillgänglig till motorn. 

Till sitt test används en small block V8-motor från General Motors som blivit monterad på ett ställ för att kunna mäta både hästkrafter och oljetryck. Först väljer duon att testa att köra den törstiga V8:an med 4,7 liter olja, vilket precis ligger på gränsen från att svälta motorn.
– Vi är lugna eftersom oljan är bra, nu kör vi, säger Lake Speed Jr. 

Med ett farligt lågt oljetryck lyckas motorn producera 649 hästkrafter. Speed Jr häller sedan på 1,8 liter olja till innan V8:an sätts igång igen. Resultatet skiljer sig med cirka 19 hästkrafter. Denna gång producerar V8:an 630 hk. Inte en galen förlust, men ändå en skillnad. 

Speed Jr fyller sedan på ännu mer så att det totalt finns 8,5 liter olja i tråget. Denna här gången skiljer sig resultatet mer än tidigare och motorn lyckas endast producera 589 hk. Alltså en minskning på nästan 60 hästkrafter. Oljetrycket är dock i princip perfekt under hela körningen.
– Vi ger upp styrka för att i stället få säkerhet, säger Speed Jr. 

Att köra med mindre olja är ett knep som förmodligen använts främst inom racing och motorsport. Om du kör med den rekommenderade mängden olja kommer din motor vara säker, men ifall du vill ha mer hästkrafter är det mindre olja du vill ha. För de allra flesta förarna är det nog viktigt med en säker motor i stället för att jaga de sista extra hästkrafterna.
– Mer olja kommer alltid göra så din motoreffekt minskar, säger Ben Strader.
LÄS MER: