Oljeexpert varnar: ”Rysk roulett med din motor”

I ett stort vetenskapligt experiment testades olika oljetillsatser. Många bilägare har nog funderat på om de verkligen fungerar så bra som reklamen utlovar – här kommer svaret.
Det är ungefär som att spela rysk roulett med din motor när du använder dig av en oljetillsats, säger oljegurun Lake Speed Jr. 

Lake Speed Jr är en certifierad oljeexpert och lägger upp olika klipp på sin Youtubekanal The Motor Oil Geek. Tidigare har han kommit med olika råd gällande oljefiltret och andra viktiga saker att tänka på vid oljebyten på nya bilar, men nu har han gjort ett stort test där han vetenskapligt undersöker hur sanningen kring olika oljesatser faktiskt ligger till. 

Något som sticker ut med oljetillsatser i jämförelse med motorolja som säljs är att tillsatserna inte måste uppnå några speciella krav för att få säljas vid butikshyllorna, säger Youtubern. Därför valde Speed Jr att testa hur dessa olika oljetillsatser faktiskt skulle hjälpa din motor. Till sin hjälp för att utföra testerna använde han samma mängd motorolja som han sedan blandade med olika oljetillsatser. 

Efter att ha fyllt nio olika burkar med motorolja blandat med oljetillsatserna skickades de till labbet för undersökning. Resultatet är skrämmande när det kommer till några av tillsatserna. En av produkterna började koka vid 100 grader Celsius och avdunstar, samtidigt som den sög in vatten till motorn, något som kan vara skadligt. I filmen ovan kan du ta del av de detaljerade resultaten.
– Häll inte ner den där skräpprodukten i någonting, säger Lake Speed Jr. 

En annan tillsats gjorde motoroljan betydligt mer syrlig som i sin tur kan orsaka rostskador i motorn och förkorta dess livslängd. Dessutom var det en produkt som hade så pass mycket kalcium och natrium i sig att den blev en fara för motorn.
– I en direktinsprutningsmotor med turbo kan denna oljetillsats orsaka en förtändning vid låga hastigheter, säger Speed Jr. 

– Jag hoppas resultaten som visats upp gör att du att du inte tänker hälla ner dessa oljetillsatser i din olja, eftersom risken att det går dåligt är större än att det går bra. Använd inte oljetillsatser, det är bara farligt, säger Lake Speed Jr. 

Varför oljetillsatser inte är bra att blanda ner i din motorolja är på grund av vad motoroljan faktiskt består av, hävdar Speed Jr. Den är gjord av basolja och olika oljetillsatser vilket gör att när du blandar in en ny tillsats kan det bli en dålig mix, en rysk roulett för oljor.
– Det kan fungera och göra din olja bättre, men det kan också göra oljan mycket sämre, säger Lake Speed Jr.  

Samtidigt finns det vissa tillsatser Speed Jr faktiskt uppskattar. Framförallt handlar det om bränsletillsatser. De innehåller alla polyeteraminer som är en grupp kemikalier som gör att injektorer och förbränningskammaren blir renare. 
– De bra tillsatserna är bränsletillsatserna som håller dina injektorer rena, säger Speed Jr.
LÄS MER: