Viktiga detaljen som många missar vid oljebytet

Här är det ofta förbisedda knepet som många missar vid oljebyte. Det har länge diskuterats om det nya oljefiltret ska förfyllas eller inte vid byte. Ett nytt test kastar ljus över hur du ska göra.
– Att förfylla eller att inte förfylla det är frågan, säger Lake Speed Jr från The motor Oil Geek
.

Youtubern Lake Speed Jr från The Motor Oil Geek fick enormt mycket kritik från sina följare när han la ut ett klipp på Youtube där han förfyllde sitt oljefilter innan han gjorde ett oljebyte på sin dotters Toyota Carolla. Många kommentarer menade att han gjort fel som förfyllde oljefiltret.
– Jag förstod inte vart kritiken kom ifrån, säger youtubern. 

För att motbevisa de negativa kommentarerna valde Lake Speed Jr därför att göra ett experiment på saken. Han installerade en V8-motor på ett motorställ och satte upp en oljetrycksmätare, då de flesta motoroljepumparna får oljan direkt från filtret. Nu var det dags att avslöja skillnaden mellan att köra på ett torrt filter och ett förfyllt filter en gång för alla.
– Vi kommer göra riktigt forskning genom att både visa och förklara vad som kommer hända, säger Speed Jr. 

Anledningen de flesta menar att de är dåligt att förfylla sitt filter är för att motoroljan som hamnar på filtret inte är ren. Men när Speed Jr byter motorolja med ett torrt filter visar oljetrycksmätaren att motorn går i 5 sekunder utan oljetryck alls, då det inte finns någon olja att ta från filtret. 

Speed Jr testar sedan att starta motorn igen denna gång med ett förfyllt filter och trycket byggs upp omedelbart. Oljan mättes också efteråt där det visade sig att oljan från flaskan var renare än oljan som varit i motorn.
– Det är en smart grej att förfylla ditt oljefilter med ren ny motorolja direkt från flaskan. Oljan som kommer från flaskan är fräschare än den någonsin kommer vara, säger Speed Jr. 

När du gör ett oljebyte kommer det att alltid att finnas var en del motorolja som täcker insidan, så du kommer aldrig köra motorn helt torr om du väljer att inte försmörja filtret. Men precis som Speed Jr nu bevisat räcker inte det tunna lagret för att bygga upp ett oljetryck. Om du väljer att inte förfylla ditt oljefilter innebär det vissa risker för slitage på din motor. 

I dag finns det bilar som har sina filter monterade i sidled. Det kan göra förfyllningen extra rörig, men en del moderna bilar har en funktion som kallas “clear flood mode” där motorn snurrar utan att starta. Det gör att oljan cirkulerar in till filtret utan risk för slitage på motorn. Annars finns det en sak till som är extra viktig vid oljebytet som Speed Jr varnar för.
– Om du häller oljan genom en smutsig tratt har vi ett stort problem. Lägg inte din tratt i närheten av en slipbänk, säger Speed Jr.
LÄS MER: