Okända misstaget vid oljebyte i helt nya bilar

Här är misstaget många bilägare gör när det kommer till oljebyte vid köp av en ny bil. De flesta väljer att helt förlita sig på manualen och serviceintervaller i stället för att göra det som faktiskt är bäst för motorn. Ett nytt test avslöjar att oljebyten är viktigast när motorn är helt ny.
– Nu ska jag visa er ett trick som kommer öka er motorns livslängd, säger certifierade oljeexperten Lake Speed Jr. 

Youtubern Lake Speed Jr är en riktig oljeexpert och kallar sig The Motor Oil Geek. Tidigare har han kommit med råd när det kommer till oljefiltret och nu varnar han alla bilägare för ett enkelt misstag som de flesta ägare av nya bilar gör. Flera som köpt en ny bil väljer att följa manualen där det kan stå att oljebytet bör ske runt 1500 eller till och med vid 3000 mil. Speed Jr visar nu upp varför detta är fel och vad du bör göra i stället – om du verkligen vill vara rädd om motorn.
– Jag bryr mig faktiskt inte vad som står i manualen, säger Lake Speed Jr. 

Enligt Youtubern bör alla bilägare till nya bilar försöka byta ut sin olja i nybilen tämligen snabbt. Enligt honom så innehåller den oljan man får med på köpet mer metallrester än helt ny motorolja, vilket gör att motorn tar mer skada än vad den faktiskt behöver göra. Speed Jr hävdar att det främst beror på att oljefiltret inte lyckas ta upp alla partiklar på den första oljan. Experten rekommenderar att byta oljan inom 100 mils körning.
– Den största mängden slitage som någonsin kommer ske i motorn händer just då, säger Lake Speed Jr. 

För att kunna bevisa sin tes tar han hjälp av sin dotters Toyota Corolla som endast körts 124 mil. Bilen har inte fått ny olja sedan den rullade ut från fabriken, men töms helt nu när Speed Jr ska utföra sitt test. Först spolar han rent oljekanlen med en bruk olja som får rinna rakt igenom. Han fyller den sedan med ny Toyota motorolja för att kunna utföra tester på den. 

Oljan som finns i bilen är en Toyota 0W-8-motorolja som tydligen ska vara svårt att få tag på i USA. Därför använder Lake Speed Jr 0W-16-motorolja som fungerar lika bra enligt bilens manual. Efter att det gått en vecka har båda burkarna med motorolja blivit testade och det finns ett resultat. Vad vi får se då är att antalet partiklar från järn, koppar och aluminium är betydligt högre i motoroljan som kom med bilen från köpet.
– Som ni kan se här tydligt så borde ingen göra som Toyota säger i sin manual och byta olja vid 1600 mil, säger Lake Speed Jr.
LÄS MER: