Kan för tunn olja vara farligt? Oljeguruns svar 

Kan för tunn motorolja vara dåligt? Det undersöks i ett test av oljeexperten Lake Speed Jr där resultatet överraskade minst sagt.
– Det är alltid trevligt med resultat som ger hopp till mänskligheten, säger Lake Speed Jr. 

Lake Speed Jr är en certifierad oljeexpert och lägger upp olika klipp på sin Youtubekanal “The Motor Oil Geek”. Tidigare har han testat vad olika oljetillsatser gör med din motor, något vi skrev om på Carup då, men nu har han gjort ett experiment på ifall tunn olja kan vara farligt för din motor. 

Speed Jrs dotter äger en Toyota Corolla som endast rullats 124 mil. Bilen är utrustad med en AW-16-motorolja. Men efter att bilen genomgått  sitt första oljebyte på en verkstad kommer den att bytas ut mot en ännu tunnare variant OW-8. Därför såg Lake Speed detta som ett perfekt tillfälle att undersöka skillnaderna mellan tjocklek på motoroljorna och hur det påverkar motorn. 

Efter en vecka av att proverna testats har Speed Jr fått ett resultat. Det han först ser på proverna från AW-16-motoroljan som fanns i bilen innan bytet är att det ser riktigt bra ut på alla parametrar med väldigt lite metallrester i oljan. Fyra delar per miljon uppvisade AW-16-oljan.
– Allt ser riktigt bra ut, säger Lake Speed Jr.

När han sedan tar en titt på den tunnare OW-8 oljan är resultatet minst lika bra. Enligt Speed Jr erkänner han att testerna kanske inte behövde göras egentligen, men enligt honom känns det ändå bra att han valde att testa motoroljan.
– Jag känner mig väldigt nöjd med det här resultaten. Allt ser riktigt bra ut, säger Lake Speed Jr. 
LÄS MER: