Ny kinesisk lyxbil dubbelt så dyr som Rolls-Royce

Nya lyxbilen från ”Röda fanan” är betydligt dyrare än den dyraste Rolls-Royce modellen. Kinesiska biltillverkaren Hongqi visar nu upp Gulio som är utrustad med det mesta. Prislappen räcker till två Rolls-Royce: 10 miljoner kronor.

Hongqi, som betyder röda fanan, har tidigare lanserat flera dyra bilmodeller där deras E-HS9 finns på den svenska marknaden i dag. När Hongqui L5 presenterades i Kina 2023 var det den dyraste bilen som tagits fram i landet och landade då på ett pris runt 9 miljoner kronor. L5:s efterträdare Gulio blir nu ännu dyrare med ytterligare cirka en miljon kronor. Ett pris som gör att den kommer kosta mycket mer än de flesta Rolls-Royce, som tidigare varit en av de största konkurrenterna till Hongqi. 

I fronten på Guoli återfinns Hongqi:s klassiska vattenfalls liknande galler tillsammans med två utstickande lampor. Motorhuven är lång och under den finns en 4.0T turboladdad V8-motor kapabel till 388 hästkrafter med ett vridmoment på 530 Nm. Guoli uppges ha en toppfart på 220 km/h. 

Interiören har ett överåd av läder där två stora skärmar fungerar som instrumentpanel och central kontrollskärm. Bilen kommer trots att den visas upp 2024 komma med ett flertal fysiska knappar. Totalt finns det plats för två i framsätet och två där bak.  Till sätena baktill finns funktioner som armstöd, benstöd, ventilation, värme och massagefunktioner. 

Att lyxbilen lagt ett extra krut på just passagerarsätena kommer nog inte som en chock för de flesta. Hongqi betyder röda fanan och har under flera decennier tillverkat statslimousiner till Kinas ledning. När Guoli nu lanseras görs det under varumärket Hongqi Golden Sunflower, som tillverkar de dyraste och absolut lyxigaste modellerna av Hongqi, enligt Carnewschina.

De Hongqi-modeller som säljs i Sverige är betydligt billigare, Hongqi e-HS9 går att köpa på kampanj för 699 000 kronor.


LÄS MER: