1896 byggde Henry Ford en “quadricycle” – en fyrhjulig cykel med motor i sitt lilla garage strax utanför Detroit. Det blev starten på ett företag som i 112 år har dominerat världen med sin biltillverkning. Och än idag kontrolleras Ford av Henrys arvingar.
Att gå igenom Fords historia är att ta sig igenom de stora händelserna i världen, med bl a en stor depression och två världskrig.
Vi kommer strax dit, men konstaterar att när Ford Motor Company bilades så tog det bara två år innan företaget gick med rejäl vinst och de svårflörtade finansiärerna hade fått tillbaka sina pengar och mycket mer därtill.
1908 introducerade Henry Ford Modell T, den första bilen som producerades i stora fabriker med löpande band och massproduktion. När efterfrågan på Modell T ökade tvingades helt enkelt Henry Ford att tänka i nya banor. Inom loppet av ett år gick produktionstiden av en bil ner från 12,5 timmar till två timmar och 45 minuter. Bilarna
formligen sprutade ut från det löpande bandet. 1914 tillverkades 300 000 bilar. Två år senare 500 000 bilar. Modell T såldes totalt i 15 miljoner exemplar.
Men framgången kom med ett dyrt pris för de anställda, som helt enkelt slets av de långa timmarna och det tunga, monotona jobbet.
Henry Ford hittade en lösning genom att dubbla lönen (5 dollar om dagen) och säkert fanns en baktanke med det generösa lyftet. För plötsligt hade arbetarna råd att själva köpa en T-modell.
Ford fortsatte att minska priset på bilarna och startade ett nätverk av lojala återförsäljare.
1911 började Ford erövringen av världen med fabriker i Irland, England, Frankrike, Danmark, Tyskland och Österrike. Lite senare även i Argentina, Japan och Sydafrika.
1919 producerade Ford hälften av alla bilar i USA, och 40 procent av
alla i Storbritannien. Visserligen klarade sig Ford genom den stora depressionen som följde
efter finanskraschen 1929, men Henry Ford anklagades av många för att inte kunna ta hand om uppsagda arbetare och våldsamma demonstrationer följde.
Tio år senare ställdes Ford inför ett nytt, större dilemma: skulle man
delta i andra världskriget?
Från början var Henry Ford väldigt tydlig: krig var slöseri med tid och inget han ville profitera på. Många misstänkte att hans ovilja bottnade i sympatier för nazisterna som han även gjorde många affärer med.
Men när Japan attackerade Pearl Harbour vände Ford och förklarade att man nu var en betydande del i USA:s “demokrati-arsenal”. Ford tillverkade 390 000 stridsvagnar, 27 000 motorer, 270 000 jeepar och 8 000 bombflygplan (B-24 Liberator).
Henry Ford dog två år efter krigsslutet och barnbarnet Henry Ford II tog över och var aktiv i ledande position fram till 1980. Under 50- och 60-talet firade Ford nya framgångar.
1954: Thunderbird på marknaden, som en lyxbil med V8.
1956: 10 000-dollarsbilen Lincoln Continental Mark II börjar säljas.
1957: Ford säljer mest bilar i världen; 1,68 miljoner.
1962: Ford Cortina börjar säljas och tar över Europa de kommande 20 åren.
1964: Ford Mustangs första generation kommer ut under epitetet
“Ponny-bilen”, en prisvärd sportbil med lång front och kort bakdel.
Mustangen är förebilden för bl a Toyota Celica och Ford Capri.
Nu är Mustangen inne på sin sjätte generation.
1968: Ford Europa säljer första generationen Ford Escort.
Vi bör nämna Fords starka plats i historien i tillverkningen av
pickuper, i synnerhet modell F-150 som är den mest sålda bilen i USA
sedan 1981.
Tillverkningen startade redan 1948 och sedan dess har många varianter
av F-serien kommit ut främst på nordamerikanska marknaden.