Strejkar för 40% högre löner: Ford varnar för konkurs

Storstrejk har brutit ut i bilindustrin i USA. Bilarbetarfacket UAW kräver 40 procents lönelyft och 32 timmars arbetsvecka. Tre stora bilfabriker med 12700 anställda hos Ford, GM och Stellantis går ut i strejk.
– Ni vill att vi ska välja konkurs framför att stödja våra arbetare, säger Fords vd Jim Farley.

Det mäktiga bilarbetarfacket United Auto Workers, UAW, har inga planer på att hålla igen på lönekraven för att inte elda på inflationsbrasan. De kräver att timlönen höjs med 40 procent samtidigt som arbetsveckan kortas till 32 timmar och pensions- och semestervillkor förbättras, uppger CNBC

Får de inte igenom sina krav går UAW ut i strejk på tre viktiga fabriker i Detroit. Det handlar om fabriker hos GM, Ford och Stellantis som tillverkar pickuper, SUV:ar och skåpbilar. Totalt tas 12 700 bilarbetare ut i strejk. Strejken startar ikväll klockan 23 på kvällen om ingen uppgörelse nås, meddelar UAW:s fackordförande Shawn Fain under torsdagskvällen. 

Enligt ett uttalande från Ford kan strejken knäcka företaget, då de får betydligt högre lönekostnader än Tesla och Toyota och andra utlandsägda bolag som inte har fackansluten personal. Biltillverkarnas motbud är på 20 procent, och med bättre vinstdelning och semestervillkor, detta avvisas av UAW. 

Fords vd Jim Farley varnar för att företaget kommer att gå i konkurs om UAW får igenom sina krav. 
– Om UAW-förslaget hade varit i kraft sedan 2019, istället för att tjäna cirka 30 miljarder dollar i vinst under fyra år, skulle företaget ha förlorat cirka 15 miljarder dollar och gått i konkurs vid det här laget, säger Fords vd Jim Farley till CNBC. 

Jim Farley.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester