Fords löfte: Bli sist kvar med V8-motor i Mustang

Trots att de även gjort Mustang till elbil. Nu lovar Ford att hålla liv i Mustangs V8 till det bittra slutet. Och det sker tack vare elbilar. 
– Om vi blir de enda på planeten som tillverkar en prisvärd V8-sportbil för alla i världen, så får det bli så, säger Fords vd Jim Farley. 

Muskelbilen med V8-motor är en utrotningshotad art i bilvärlden. Under 2023 lade Stellantis och Dodge ner sina Hemi-V8:or och ersatte dem med raka sexor. Chevrolet Camaro gick i graven som bilmodell under året och spås återuppstå som elbil. Den enda kvarvarande amerikanska muskelbilen med V8 är Ford Mustang, om vi undantar Chevrolet Corvette som numera snarast är en supersportbil. 

Men Ford kommer att fortsätta med V8 i Mustang inom överskådlig framtid. Under ett lanseringfest för Ford Performance tävlingssäsong lovade Fords vd Jim Farley att Mustang med V8 ska produceras ända till slutet för förbränningsbilarna. 

Ford tänker inte lägga ner V8-motorn i Mustang – här i ett 6,7-liters Power Stroke-utförande.

– Mustang kommer att fira sitt 60-årsjubileum här. Många av våra konkurrenter har lämnat. De har kommit och gått. Det gjorde vi aldrig. Vi har alltid varit där med Mustang. Sextio år, och det har förändrats över tid. Vi har EcoBoost, vi har Dark Horse nu och vi kommer att fortsätta att investera. Och om vi blir de enda på planeten som tillverkar en prisvärd V8-sportbil för alla i världen, så blir vi det, säger Jim Farley, enligt Car Throttle

Vissa tycker måhända att Ford redan naggat Mustangens rykte som muskelbil i kanten genom att lansera elbilen Mustang Mach-E. Men enligt Jim Farley är den elektriska Mustangen en förutsättning för att de ska kunna fortsätta längre med V8-bilen. 
Mustang Mach-E låter oss sälja bilar med förbränningsmotor under lång tid framöver, säger Farley.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester