Fords bud i strejken: Miljonlön till bilarbetare

Bilarbetarstrejken fortsätter i USA trots att Ford kommit med ett nytt mer generöst bud. Lönebudet skulle ha gett nyanställda en miljonlön i kronor efter fyra år. 
– Budet innehåller oöverträffade förbättringar av löner och skulle placera anställda bland de översta 25% av alla jobb i USA när det gäller lön och förmåner, uppger Ford. 

1000-tals bilarbetare strejkar i USA sedan den 15 september. Under måndagen kom Ford med ett nytt sockrat bud till bilarbetarfacket UAW, men strejken tycks ändå vara långt från lösning. Det nya budet skulle bland annat ge en genomsnittlig anställd över 100 000 dollar i lön det fjärde året, motsvarande 1,1 miljoner kronor, enligt Detroit Free Press. Alla nivåer avskaffas så att alla anställda kan nå topplönen. 

Andra villkor i budet är en löneökning på över 20 procent, och att en genomsnittlig anställd samlar på sig över en miljon dollar, motsvarande 11 miljoner kronor i pensionsfond. Semestern skulle förlängas till fem veckor. Dessutom tas självrisk och premier bort i sjukförsäkringen. 

Fords vd Jim Farley.

Ford bedömer att de skulle överleva trots att budet innebär stora kostnadsökningar. Bilarbetarfacket UAW har inte svarat på budet, i fredags tog fabriken som tillverkar Ford Explorer och Lincoln Aviator ut i strejk.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester