Volvon övergiven i 10 år – går den verkligen att starta?

Går det att starta en Volvo 745 som stått övergiven i tio år? Köpt för 2500 kronor och utan några andra reservdelar än lite ny bensin och startgas. Ja, de här grabbarna gör ett tappert försök som blivit en Youtubesuccé.

AutoAlex Cars har gjort sig känd som en Youtubekanal för oss som gillar lite äldre och konstigare begagnade bilar. Ofta i tveksamt skick och med massor av mil på mätaren. Senaste nedlagt i bilrvärlden är när Alex åker hem till Zachary som fått en gammal Volvo 745 av sin farfar.

Helt lätt är det inte, så mycket kan vi avslöja.

Det finns dock ett problem, som många svenskar som kan ha upplevt någon gång. Volvo 745:an startar inte. Just det här exemplaret har stått i buskarna i 10 år, så chansen att väcka liv i den gamla Volvon är minimal, eller? Bilen är i ett bedrövligt skick och inredningen är fuktig, möglig och hemsk eftersom takluckan läckt in vatten. Det mesta är täckt av spindelnät.
– Ljuvliga bilnostalgiska dofter, åh ja, jag gillar det, säger Alex.

De börjar med att dra fram Volvon från gravplatsen där den stått övergiven i tio långa år. Den fromma förhoppningen är att kunna starta den, utan några större mekaniska ingrepp, vilket måste borde vara en omöjlighet. Det enda de har med sig är en jumpstart och en liten verktygssats.
– Ni som verkligen gillar gamla Volvo vet att de är som stridsvagnar, väldigt pålitliga och väldigt robusta, säger Alex.

Trots att bilen stått i 10 år visar sig däcken gå fint att pumpa upp innan bilen dras ut. Optimistiskt nog tror de att bilen ska gå att köra från platsen. En fördel var att farfar tog bort bromsbeläggen för 10 år sedan för att bromsarna inte skulle kärva fast.

När motorhuven väl öppnas så ser den gamla B234F-motorn hyfsad ut och när ett nytt batteri kopplas in så tänds lamporna på instrumentpanelen. Och ljudet är välbekant när startmotorn går runt, men det visar sig vara tufft att väcka en Volvo ur en tio år lång törnrosasömn.

Exakt hur det slutar vill vi inte berätta för att inte spola filmen. Men att det är stora utmaningar att få igång en bil efter tio år kommer inte som någon överraskning.