Fritt fall för Fisker – kan räddas av Nissan

Elbilstillverkaren Fisker sjunker mot botten. Fisker befarar konkurs och aktien sjönk med 34 procent på en enda dag. Nu hoppas de att Nissan ska fiska upp företaget. 

Elbilstillverkaren Fisker är i kris. Den stora förlusten för fjärde kvartalet fick aktien att sjunka mot botten. På en enda dag föll kursen med 34 procent, den största nedgången någonsin för Fisker. Företagets kvartalsrapport varnar för problem med likviditet och risk för konkurs i år om inte mer kapital skjuts till. Dessutom sköt Fisker upp sin formella 10K-rapport till SEC. 

I sin kvartalsrapport varnar Fisker för att det finns ”Betydande tvivel om Fiskers förmåga att fortsätta som en fortsatt verksamhet.” Under det fjärde kvartalet tillverkade Fisker 4789 bilar, och levererade 3818 bilar till köpare. Bara hälften av de 10193 bilar som Fisker tillverkare förra året har levererats till kunderna. 

Om inte Fisker hittar nya investerare eller långivare är risken stor att bolaget går i konkurs. Nu sägs det att Nissan skulle kunna kliva in och rädda Fisker. Nissan är intresserade av Fiskers elektriska plattform för pickupen Alaska som ska komma 2026, uppger Reuters. Eventuellt skulle bilen kunna tillverkas i Nissans amerikanska fabrik tillsammans med en Nissanmodell på samma plattform. 
LÄS MER: