Efter kaoset: Så ska Fisker få ordning på bokföringen

Efter kaoset i elbillstillverkaren Fisker – nu tvingas bolaget göra om i organisationen. Sedan två redovisningschefer slutat på två veckor får veteranen Dan Quirk en ny roll som vice vd och finansdirektör. Grundaren Henrik Fiskers fru Geeta Gupta-Fisker kvarstår som finanschef.
– Det var en rad händelser som ledde till att vi anmälde oss för sent, säger Henrik Fisker. 

Fisker fick i början av veckan en varning av New York-börsen för att de inte lämnat in sin kvartalsrapport till SEC efter att den presenterats. Förseningen föregicks av att två redovisningschefer hoppat av och att kvartalsrapporten försenats med en vecka. Varningen är mycket allvarlig och hade kunnat leda till att aktien avnoterats från börsen. Under onsdagen lyckades Fisker lämna in rapporten till SEC.

Henrik Fiskers fru Geeta Gupta-Fisker (bilden ovan till vänster) är högsta finanschef för Fisker. Hon innehar även rollen som COO och är ansvarig för drift, ekonomi och planering, inköp och leveranskedja, försäkring, skatter, immaterialrätt samt sköta företagets efterlevnad av GAAP-regler för börsen.

Fisker har öppnat sitt svenska showroom i Kungsängen.

Nu tvingas grundaren Henrik Fisker stärka upp i ledningen för bolagets finanser efter att Fisker varnats av NYSE, New York Stock Exchange, efter att ha missat att lämna in sin kvartalsrapport för tredje kvartalet. Bolaget tar nu in veteranen Dan Quirk från Ernst & Young i en ny utökad roll för att bringa ordning i kaoset. Quirk blir vice verkställande vd hos Fisker med ansvar för finans- och redovisning. Fisker meddelar dock att Geeta Gupta-Fisker kvarstår som CFO.

Fisker uppger att de funnit flera fel i redovisningen beroende på att redovsiningspersonal bytts ut, svagheter i interna kontroller och ökad affärskomplexitet på grund av växande transaktionsvolym. Bland annat hittade de över 200 miljoner kronor i kostnader som bokförts fel. Dessutom hade företaget missat lagerjusteringar på över 40 miljoner kronor. Efter att nyheten om inlämnad rapport och ny finansdirektör kom steg aktien med sex procent.

– Vi är ett tillväxtföretag med innovativ design och stark marknadsattraktion. Det var en rad händelser som ledde till att vi anmälde oss för sent. Vi är fast beslutna att utveckla den infrastruktur som krävs för att stödja vår snabba expansion. Med en accelererande intäktstillväxt är det avgörande att vi tillhandahåller korrekt och aktuell finansiell information till våra aktieägare. För att uppnå dessa mål skalar vi våra system, processer och människor för att matcha våra högkvalitativa fordon och kommer att fördubbla dessa ansträngningar framåt för att främja hållbar tillväxt, säger grundaren Henrik Fisker. 
Fotnot: I en tidigare version angav vi att Geeta Gupta-Fisker inte längre var högst ansvarig för Fiskers finannser, det är inte korrekt. Bolaget meddelar att hon kvarstår i alla sina roller.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester