Då visas helt nya VW Passat – bara kombimodellen blir kvar

Volkswagen kommer med en ny Passat i september – som inte är en elbil. Sedanmodellen av Passat kommer att läggas ner. Några månader senare följer den nya Superb. 

Att biltillverkare visar nya bilmodeller som inte är helt elektriska hör till undantagen idag. Men långköraren Volkswagen Passat kommer i sin nionde generation i september, bekräftar vd Thomas Schäfer för Autonews. 

Sedanmodellen av Passat kommer inte längre att tillverkas på grund av låg efterfrågan. Det verkar också som Arteon-modellen har en osäker framtid.  I december visar Skoda sin systermodell på Passat, Superb. 

Båda bilarna kommer att byggas i Skodas fabrik i Bratislava i Slovakien. Den gamla Passat-fabriken i Emden ska istället bygga elbilar, främst ID.4 och ID.7. 

Kombibilar är inte direkt på modet längre, men Passat var Europas mest sålda mellanklassbil förra året med 66 621 exemplar, det var en minskning med 20 procent jämfört med 2021. 

Passat utvecklas numera av Skoda tillsammans med Superb-modellen. Volkswagen har alltmer samlat utvecklingen av märkenas närbesläktade modeller. Nya Passat och Superb tros få laddhybriddrivlinor med 10 mils elektrisk räckvidd.