Tvingas ha företag för att sälja sin katt på Blocket

Han är en av många som hindras att annonsera som privatperson på Blocket. Peter fick inte ens annonsera ut sin katt när sambon avled, utan att han företagskonto. Nu har han kuppat in en protest mot Blocket på sitt annonskonto. 
– De tog bort annonsen, inte ens katten fick jag annonsera ut, säger Peter. 

Peter från Göteborg är portad från Blocket. Han är en av många som tvingas ha företagskonto för att överhuvudtaget få annonsera. Peter vill helst vara anonym. Istället hänvisas han till de betydligt dyrare företagstjänsterna.

Där kostar annonseringen 3000 kronor i månaden och man binder upp sig för ett kvartal.
– Jag har drivit bolag, men så gick min sambo bort och katten fick ingen uppmärksamhet, så jag la ut en annons på den. Men de tog bort annonsen, inte ens katten fick jag annonsera, säger Peter. 

Han och många andra vittnar om att Blockets regler har blivit mycket hårdare. Även de som försöker sälja flera bilar drabbas. Blocket håller utkik efter annonser som de tror kan vara kopplade till ett företag. Och sedan tas de bort.
– Enligt våra användarvillkor har företag inte rätt att annonsera som privatpersoner på Blocket, detta för att säkerställa att vi har en rättvis marknadsplats, säger Blockets pressansvariga Ebba Rosencrantz.

Peter har en gammal sommarstuga med bråte som han vill bli av med. Men som kanske kan komma till nytta för andra. Därför la han ut en annons på en gammal båtmotor, en Johnsons från 1970. Även en båt han ägt i flera år sedan den var fabriksny stoppades av Blocket. 
– Jag tror de har mitt ip-nummer och nu är jag stoppad. Men en gammal båtmotor, precis som katten, kan väl inte vara företagsrelaterat. Jag har bråkat med Blocket så mycket, men nu är jag trött på det, säger Peter. 

På Blocket svarar man på kritiken på varför Peters katt och båtmotor fastnade i filtret. 
– I de fall en annonsör har starka kopplingar till ett företag kan vi efterfråga dokumentation som visar att varan verkligen inköpts och ska säljas för privat bruk, säger Ebba Rosencrantz på Blocket.

Men Peter skickar över sin korrespondens med Blocket. Det är en riktig tegelsten, han har kämpat mot nätjätten i flera år. Därför kuppade han ut en protesttext i sin butik – där han går till attack mot Blocket.
– Blocket har satt detta i system, det är fler än jag som har drabbats, man måste kunna vara företagare och ändå ha möjlighet att sälja fruns gamla symaskin, säger Peter.

Han har skrivit många brev till Blocket. Men möts av en mur. Det spelar ingen roll hur mycket Peter förklarar att hans katt och gamla båtmotor inte har med företagande att göra. 
– Får vi in sådan dokumentation så är det inga problem att annonsera som privatperson trots att man har ett företag, säger Ebba Rosencrantz. 

Blocket, precis som alla andra annonstjänster, har sedan den första januari 2023 anmälningsplikt till Skatteverket. Om det bedrivs verksamhet som är satt i system att vara vinstdrivande ska detta rapporteras så att personen kan betala skatt för sin näringsverksamhet. 
LÄS MER: