Trots löften – Volvos elbil försenas igen i USA

Volvo Cars lovade högtidligt att börja leverera nya elbilen Volvo EX90 i USA i september. Men den problemdrabbade modellen är nu ytterligare försenad.
– Den är beräknad i slutet av november eller början av december, säger Monica Woodard, Volvoförsäljare i White Plain, New York till Carup.se.

Volvos nya elektriska SUV är redan 1,5 år försenad. Men i början av september gick företaget ut med ett pressmeddelande. Där lovade man högtidligt att deras nya EX90 skulle börja levereras till sina amerikanska kunder senast i slutet av september. Vd Jim Rowan upprepade löftet inför investerare på Volvos kapitalmarknadsdagar i Göteborg några dagar senare. 

Men nu visar det sig att den nu allt mer skandalomsusade bilmodellen blir försenad igen. Trots löftet har inga kundleveranser har skett i september enligt ett flertal återförsäljare i USA som Carup varit i kontakt med. Den verkar inte ens kommit till bilhallarna. 
– Nej tyvärr, den har inte kommit ännu, men håll ögonen och öronen öppna så kan den dyka upp snart, meddelar Volvo i USA.

”Den första satsen av vår flaggskepps-SUV skickas till våra återförsäljare i USA och Europa just nu, och de första kunderna kommer att få sina bilar före slutet av denna månad”, sade Volvo i september. Volvos återförsäljare i USA säger nu att bilen dröjer till november-december.
Volvo EX90 – Full Offer

Men de enskilda bilhandlarna tror att det kan dröja ännu längre för bilarna som skulle ha levererats i september. Men nu är vi redan inne i oktober. En av de amerikanska återförsäljarna som väntar på sina nya elbilar ligger i White Plains utanför New York. 
– Det är beräknad att komma sent i november eller början av december, säger Monica Woodard, som arbetar där.

Samma besked kommer från hennes kolleger över hela USA. Ingenstans har den utlovade bilen dykt upp. Man hoppas snarare fram mot att den liksom tomten ska komma kring juletid. Volvo EX90 skulle först ha levererats i början av 2024. Men bilen har haft stora problem med mjukvaran som dragit ut på tiden. Samtidigt har Volvo hela tiden skjutit upp sin amerikanska lansering. Men i september sade högsta ledningen att det skulle vara dags och lovade högtidligt att bilarna skulle komma ut samma månad. Vd Jim Rowan körde själv bilen på en roadtrip genom USA innan han utlovade leveranser i USA i september. 

EX90 tillverkas i Volvos amerikanska fabrik. Den ligger i Charleston, South Carolina. En fabrik som har kapacitet att producera 150 000 fordon om året. Tidigare denna höst bjöd företaget också in journalister från hela världen, däribland svenska motorjournalister, till att provköra EX90 i Kalifornien. Alla fick resa och uppehälle betalt av Volvo. Och det skulle vara lite av startskottet för lanseringen i USA, som nu återigen skjuts upp. 

Bland Volvohandlarna i USA verkar man sakna information om när bilen kommer att dyka upp. 
– Istället har vi ett brett sortiment av andra bilar om man är intresserad så länge, säger man på Smythe Volvo i New Jersey.

Förseningarna i USA kommer också att påverka de svenska kunderna. Precis som i USA har lanseringen hela tiden skjutits fram på Volvos klassiska hemmamarknad. Från början skulle de första bilarna ha levererats under början av 2024. Men sedan har det skjutits upp till våren nästa år. 

Om den nya förseningen i USA påverkar de svenska kunderna är osäkert. Men antagandet att det blir ytterligare förseningar även i Sverige, är inget långskott.
– Vi har inte fått några uppgifter om när den kommer, säger Adam Johansson, Volvohandlare på Liljas bil i småländska Tingsryd.
Vi har sökt Volvo Cars både per telefon och mejl för en kommentar, men de har inte svarat oss.
LÄS MER: