Test i 160 000 mil avslöjar syntet- och mineralolja

Två identiska motorer kördes i 160 000 mil under fyra år i ett labb. Den ena kördes på mineralolja och den andra på syntetolja. Nu har vi fått ett resultat. 

Ben och Ben från youtubekanalen “Gears and Gasoline” fick besöka företaget Valvoline som utfört ett stort test de senaste fyra åren. Undersökningen gick ut på att två stycken 2,3-liters fyrcylindriga motorer hade körts konstant i varsin Ford Explorer sedan 2020. Det enda som skiljer motorerna åt var vilken typ av olja de använde. Målet med undersökningen var att ta reda på vilken av syntet- eller mineralolja som gjort sitt jobb bäst i motorerna. 

För att  ta reda på resultatet måste motorerna plockas isär efter att ha körts 160 000 mil vardera. Det första Gears and Gasoline gör är att ta bort vattenpumpen och insugningsgrenröret. Redan där upptäcker de en del skillnader mellan motorerna. Värt att ha i åtanke är att testet inte var helt oberoende då det gjordes hos oljetillverkaren Valvoline.

Under testets gång kördes bilarna på en rullande landsväg som simulerade olika typer av hastigheter. Dessutom togs oljeprover varje 1600 mil som bilarna kördes. Båda motorerna fick problem med sin katalytiska avgasrening. Den som kördes på syntetisk olja fick det efter 64 373 mil medan den som kördes på mineralolja fick det efter 35 405 mil. 

När de sedan tar loss topplocket syns det stora skillnader för första gången. Enligt testarna syns det tydligt att motorn som körts på syntetisk olja klarat sig mycket bättre.
– Jag är riktigt imponerad, nästan alla andra motorer jag har plockat isär har sett värre ut än detta, säger Ben. 

När de sedan tar en närmare titt på kolvarna ser de att mineraloljan haft det betydligt tuffare. Även turbon som gått med mineralolja ser ut att vara i ett mycket sämre skick än sin utmanare, trots att den byttes ut vid ett tillfälle tidigare.
– Denna har bara gått 48 280 mil, men är redan sämre, säger en anställd från Valvoline. 

Både Valvoline och Gears and Gears utnämner den syntetiska oljan som vinnaren i testet.
– Jag skulle säga att motorns skick talar för sig själv, säger Ben. 
– Jag är glad att jag använde den oljan hemma för jag vill att min motor ska se ut såhär efter samma miltal, säger Ben. 
LÄS MER: