Elbåt med Polestar-batteri slog rekord på Östersjön

En elbåt från det svenska företaget Candela har slagit ett nytt världsrekord genom att färdas mellan Stockholm och Åland. Elbåten har ett Polestar-batteri och var den första elektriska båten någonsin som korsade Östersjön.
– Att flyga över Ålands hav i total tystnad och utan smällar var helt magiskt, säger Gustav Hasselskog, vd och grundare av Candela. 

Världsrekordresan genomfördes i en Candela C-8 som är världens första elektriska hydrofoilbåt, som flyger ovanför vattnet med en 80 procent lägre energiförbrukning jämfört med traditionella fartyg. Elbåten är framtagen av det svenska företaget Candela som dessutom har utrustad C-8 med ett Polestar-batteri.

– Nackdelen med elbåtar har varit den korta räckvidden, eftersom traditionella båtskrov förbrukar så mycket energi. Med vår hydrofoilteknik kombinerar vi hög hastighet och räckvidd, men du får så många andra fördelar. Att flyga över Ålands hav i total tystnad och utan smällar var helt magiskt, säger Gustav Hasselskog, vd och grundare av Candela. 

Resan inleddes i Stockholm 06:00 på morgonen och efter ett laddstopp i Kapellskär nådde de Mariehamn runt lunchtid, som är huvudstaden på Åland. En bedrift som innebar ett nytt världsrekord då C-8 blev den första elbåten någonsin att korsa Östersjön mellan Sverige och Finland. 

Efter ytterligare en laddning i Mariehamn vände elbåten hemåt mot Sverige igen runt klockan 18:00. Nästan fem timmar senare var C-8 tillbaka till Stockholm.
– Vi hade faktiskt räckviddsångest, men inte för Candela. Det ironiska är att fotografens bensindrivna jaktbåt fick tanka sex gånger under resan, medan vi bara laddade tre gånger, säger Gustav Hasselskog. 

Till hösten kommer Candel P-12 som är en 30-passagerarfärja trafikera linjen Ekerö-Stockholms stadshus. Där förväntas den att halvera restiden eftersom den inte producerar några skadliga svallvågor, vilket gör att den får åka snabbt i innerstaden.
– Vi kan enkelt elektrifiera kustnära kollektivtrafik till mycket låga kostnader, inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Hasselskog.
LÄS MER: