Svenska flygbåten Candela gör sensation – får batterier från Polestar

Nya svenska superbåten Candela C-8 flyger på vattnet och har gjort sensation i tester. Nu får den batteri från elbilen Polestar 2 och rekordlång räckvidd. Genom att flyga på vattnet sänks energiförbrukningen med 80 procent.

Candela C-8 använder en direktdrivande pod-motor och “flyger” på datorstyrda bärplan som lyfter skrovet över vattenytan i höga hastigheter. Detta minskar energiförbrukningen med upp till 80 procent jämfört med traditionella motorbåtar. Batterierna kommer från Polestar 2. Candela flyger fram på nästan ljudlöst på vattnet och ger inget vågsvall och går helt utsläppsfritt. 

-Tack vare batteriteknik från Polestar blir Candela C-8 den första elbåten som kan ta sig till destinationer som tidigare bara var nåbara med förbränningsmotorbåtar. Candela C-8 ’powered by Polestar’ innebär ett betydande genombrott för elektrifiering till sjöss, säger Gustav Hasselskog, vd och grundare av Candela..

Genom att använda datorstyrda bärplan – undervattensvingar som lyfter skrovet över ytan och på så sätt övervinner vattnets friktion sparar Candela enormt mycket energi och får en räckvidd på 57 nautiska mil, motsvarande 105,56 km. Marschfarten ligger på 22 knop och maxfarten är 30 knop. Candela C-8 kommer att visas på Boot Düsseldorf i Tyskland 21-29 januari och på eCarExpo i Sverige 3-5 februari.

Candela C-8 rymmer åtta passagerare och drivs av Candela C-POD, en elektrisk pod-motor som har utvecklats av Candela och deras 50 personer stora ingenjörsteam. Den har hittills sålt i fler än 150 enheter och är enligt Candela den bäst säljande elbåten i premiumsegmentet.

Förutom det 69 kWh stora batteripaketet från Polestar 2, levererar Polestar även DC-snabbladdningsteknik till Candela C-8, samt delar med sig av forsknings- och utveckling
– Att dela med oss av kunskap om batterier och fordonsutveckling till Candela kommer hjälpa oss att nå vårt gemensamma mål att övergå till en framtid där alla former av transporter är hållbara”, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.

Candela grundades år 2014 av ingenjören Gustav Hasselskog och introducerade sin första produktionsmodell, Candela C-7, år 2019. Med en räckvidd på 50 sjömil vid 20 knop satte C-7 flera världsrekord för elektriska båtar. Den begränsade upplagan om 32 enheter tog slut 2021 och båten hyllades i tester.
– Den får alla andra båtar att kännas lågteknologiska i ett svep, nästan som om Candela lyckats uppfinna ett nytt sorts hjul eller, kanske mer passande, upptäckt flyget på nytt, uppger Motorboat & Yachting.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester