BMW säljstoppar nya bilar i Sverige

BMW säljstoppar nya bilar och återkallar bilar som levererats till svenska kunder. Totalt omfattas 10 000 nya eller nästan nya BMW-bilar. Orsaken är ett allvarligt fel på bromsarna.
– En intern kvalitetskontroll visade att signalproblem i bromssystemets elektronik kunde uppstå i vissa fordon. Om detta fel inträffar går bromssystemet in i ett felsäkert läge, skriver BMW i Sverige till Carup. 

BMW har drabbats av en stor återkallelse som även berör ett stort antal bilar i Sverige. De flesta nyare BMW-modeller samt Mini och Rolls-Royce är just nu leveransstoppade i svenska bilhallar, bekräftar BMW i Sverige för Carup. Det handlar om ett allvarligt fel på bromssystemet som gör att bromssystemet inte fungerar som det ska och kan gå in i ett felsäkert läge. Totalt är det 10 000 bilar som berörs, det handlar både om bilar som levererats, men också ett antal bilar som står ute hos återförsäljarna. Exakt hur många kan BMW idag inte ange.

– En intern kvalitetskontroll visade att signalproblem i bromssystemets elektronik kunde uppstå i vissa fordon. Om detta fel inträffar går bromssystemet in i ett säkert läge, vilket fortsätter att ge en hög nivå av säkerhet och bromskapacitet. De lagliga kraven för bromsprestanda uppfylls också i säkert läge; bromsning kan alltid utföras, uppger BMW i Sverige till Carup. 

Även helt nya 5-serie är drabbad av bromsfelet.

I hela världen är det 100 000-tals BMW-bilar som är säjstoppade. Felet ska göra att bilarnas bromssystem kan tappa ABS och DSC inte längre är tillgängliga och att pedaltrycket som krävs för att bromsa ökar. Bilen får ett felmeddelande på displayen, bromsförmågan försvinner dock inte helt, men föraren måste trycka väldigt hårt på pedalen. 

Svenska BMW-ägare som hört av sig till Carup berättar att de fick en återkallelse redan i februari, men sedan har inget hänt. Men nu anser BMW att felet är så allvarligt att bilarna inte får levereras. Dessutom har ännu fler modellserier återkallats. Kunderna har dock inte uppmanats att parkera sina bilar. 

Svenska BMW-ägare fick detta brev i februari, sedan har inget hänt. Nu utökas återkallelsen och bilarna säljstoppas.

Felet ska lösas genom att bilarna utrustas med en ny diagnosprogramvara som varnar innan felet hunnit uppstå. Dignosprogramvaran ska hos vissa bilar kunna laddas ner över en distansuppdatering men det går också att få den installerad på en BMW-verkstad. 

– Några av de potentiellt påverkade fordonen är redan utrustade med denna diagnosprogramvara. För potentiellt drabbade fordon som ännu inte har diagnosmjukvaran har BMW Group beslutat om en säkerhetsrelaterad återkallelse för att installera programvaran på fordonen. Diagnosprogramvaran är tillgänglig via en mjukvaruuppdatering, så kunder rekommenderas att utföra en RSU (Remote Software Update) eller boka ett möte med verkstaden.

Följande modeller berörs av säljförbud

  • BMW 2 Active Tourer (U06)
  • BMW X1 (U11), BMW X1 Langversion (U12)
  • BMW X2 (U10)
  • BMW X5 (G05 LCI), BMW X5 M (F95 LCI), BMW X5 Langversion (G18)
  • BMW X6 (G06 LCI), BMW X6 M (F96 LCI)
  • BMW X7 (G07 LCI)
  • BMW XM (G09)
  • BMW 5 (G60), BMW 5er Touring (G61), BMW 5er Langversion (G68)
  • BMW 7-serie (G70), BMW 7-serie Protection (G73)
  • Rolls-Royce Spectre (RR25)
  • MINI Cooper (F66), MINI Cooper (J01)
  • MINI Countryman (U25)
    Källa: Bimmer Today

LÄS MER: