18-åring kraschade sin pappas Tesla i 157 km/h

En 18-årig svensk kvinna kraschade pappas Tesla efter att ha haft körkort i tre månader. I ett industriområde drog hon upp bilen i 157 km/h på en 50-sträcka och tappade kontrollen. Hon avslöjas av Teslans dator.

I ett industriområde i utkanten av Eskilstuna är det vanligt med streetracing och dylikt. För cirka två år sedan tog sig en 18-årig kvinna till industriområdet i sällskap med fyra vänner för att testa hennes pappas Teslas fartresurser. Vid det laget var hon 18 år gammal och hade haft körkort i knappt tre månader, uppger Eskilstuna-Kuriren.

Vittnesmålen från baksätet går isär en del, men enligt ett av vittnena ska 18-åringen ha ställt upp sig på en drygt 450 meter lång körsträcka, där hastighetsbegränsningen ligger på 50 km/h, med avsikten att köra fort. Bilen drog iväg i en hisnande fart och i slutet av sträckan, där vägen börjar svänga, ska 18-åringen ha tappat kontrollen och bilen farit ut i diket.

Enligt en oberoende utredare, på uppdrag från försäkringsbolaget, ska bilen ha varit uppe i 157 km/h. Som tur var skadades ingen av de inblandade allvarligt, men själva bilen gick det inget vidare för. Reparationskostnaderna estimerades uppgå till 350 000 kronor, kostnader som försäkringsbolaget vägrade vara med och betala.

Enligt 18-åringen och ett vittne i baksätet ska 18-åringen försökt väja för ett rådjur och under förhandlingarna hävdade föraren att hon framförde bilen i normal hastighet. När rådjuret plötsligt dök upp ska hon ha drabbats av panik och tryckt på gasen istället för bromsen. 

Men den förklaringen köptes inte av varken tingsrätten eller försäkringsbolaget. En analytiker ska ha studerat bilens data som inte visar några plötsliga manövrar. Av datan framgår det också att bilen kört långt över den rådande hastighetsbegränsningen, något som ett av vittnena dessutom bekräftar.

Nu döms 18-åringen till villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar på grund av grov vårdslöshet i trafik. Rätten betonar att den tidigare ostraffade unga kvinnan var en oerfaren förare och att det fanns fyra passagerare i bilen, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.
LÄS MER: