Volvos nya smarta ”reservdunk” för elfordon

En powerbank i gigantisk skala som är lätt att flytta på. Volvo CE har tagit fram en smart reservdunk kallad PU40 som kommer kunna ladda all typ av elektrisk utrustning och elfordon – med en kapacitet på 40 kWh.
Att kunna ladda annan elektrisk utrustning med PU40 är en extra fördel, säger Filip Brkljaca, Product Manager Charging Solutions på Volvo CE.

Tillgång till laddning och ström är en av de största problemen när det kommer till omställning till eldrivna fordon. Detta gäller i allra högsta grad även när det kommer till arbetsplatser där maskiner nu börjat komma helt drivna på el. Volvo CE nya PU40 kommer lösa många problem då den i stort sett kan ladda elfordon med ström som lagrats från från elnätet. 

Med sina 900 kg är PU40 lätt att flytta med hjälp av pallgafflar eller andra mindre maskiner. Laddningen från reservdunken kan ske antingen via en låg 6 kW AC anslutning till elnätet, som bidrar till att minska kostnader för toppbelastning. Sedan finns också en snabbladdare via en 17 kW DC-laddare tillgänglig. Elmaskiner både från Volvo och andra företag kommer kunna ladda med PU40. Volvos nya hjullastare L90 Electric laddas dock med en större superladdare.

– Tack vare en integrerad 17 kW DC-snabbladdare kan PU40 ladda Volvos kompakta eldrivna grävmaskiner på så lite som en timme, eller två timmar för Volvos eldrivna kompakthjullastare. Det är till och med möjligt att snabbladda de kompakta elmaskinerna samtidigt som Power Unit långsamt laddas. Kunderna kan alltså ladda sina maskiner snabbt, tryggt förvissade om att de gör det på det mest kostnadseffektiva sättet, säger Filip Brkljaca, Product Manager Charging Solutions på Volvo CE.

PU40 är det senaste tillskottet till Volvo CE:s nya laddlösningar. Tidigare i år under januari lanserades Volvo PU500-kraftenhet som har en kapacitet på 330-440 kWh. Men nu när PU40 finns tillgänglig kommer den endast gå att få tag på i Europa.

En illustration av hur PU40 laddas och laddar elektrisk utrustning.

LÄS MER: