Krossar litiumjon-batterier – det här händer

Här är det galna finska experimentet som visar vad som händer om litiumjonbatterier krossas. 
– Poängen med experimentet är att visa hur farliga vissa litiumjonbatterier kan vara om de förstörs, uppger youtube-kanalen Hydraulic Press Channel. 

Elbilar brinner betydligt mer sällan än bilar som drivs av bensin- och diesel, har svenska studier visat. Men det finns ändå risker med olika typer av litiumjonbatterier, både från elbilar och från batterier i mindre applikationer. 

Den finska youtubekanalen Hydraulic Press Channel (HPC) har specialiserat sig på att krossa olika saker med en hydraulpress och nu har turen kommit till litiumjonbatterier. De ville visa på riskerna om batterierna hanteras fel. 
– Batterierna är så farliga att krossa att inte ens jag ville göra det hemma. Istället tog vi dem till vår explosionspark där det kunde göras säkert, säger youtubern bakom kanalen. 

Batterierna riskerar att fatta eld när katoden och anoden kommer i kontakt med varandra och då skapas en termisk rusning. Hydraulic Press Channel börjar med att krossa några riktigt små batterier, men elden blir ändå explosionsartad. 
– Prova inte det här hemma, det här är idiotiskt. Vi hade experter på batteribränder från räddningstjänsten här, uppger HPC. 

Flera olika typer av batterier visar sig vara väldigt brandfarliga när de krossas. Två batterier från skruvdragare närmast exploderar. Men några batteripaket visar sig också stå emot brand även när de krossas av pressen. Bland annat visar det sig omöjligt att få ett batteripaket från en elcykel eller elscooter att börja brinna. Batteripaketen på dagens elbilar är mycket väl skyddade i ett aluminiumhölje och risken att de ska krossas är mycket liten, även vid en svår krasch. 

Filmen tjänar dock som en påminnelse till varför vi inte ska slänga litiumjonbatterier i soporna. Förutom att det är skadligt för miljön kan det orsaka bränder. 
– Om du slänger dem i soporna kan de ta eld när de förstörs i sophanteringen, säger youtubern.
LÄS MER: