Ladas miss – kinesiska emblem kvar på nya SUV:en

Ryska Lada kommer med en ny SUV vid namn Lada X-Cross 5. Men vid bilens premiär hade företaget missat att täcka över bilens kinesiska emblem. Faktum är att SUV:en egentligen är en FAW Bestune T77 – från samma företag som tillverkar Sverigeaktuella Hongqi E-HS9. 

Lada hade under onsdagen officiell premiär för sin nya SUV Lada X-Cross 5 på Sankt Petersburg International Economic Forum. Bilen ska byggas i Nissans gamla fabrik i Sankt Petersburg som ryska staten köpte för en euro. 

Nya Lada X-Cross 5 är en förvånansvärt modern bil med tanke på hur märkets övriga modellutbud ser ut. Men det handlar inte om någon egen modell – utan bilen är lånta fjädrar från kinesiska FAW som även tillverkar Hongqi E-HS9.

På ratten sitter FAW:s emblem kvar, Ladas nya modell är i själva verket en FAW Bestune T77.

Att använda en annan tillverkares bilmodell som sin egen kallas inom bilvärlden för ”badge engineering”. Vid premiären hade Lada glömt eller missat att täcka över eller byta ut FAW:s emblem på ratten, så samarbetet med den statsägda kinesiska biltillverkaren är ingen större hemlighet.

Ryska staten köpte förra året Nissans fabrik i Sankt Petersburg för en euro, men kinesiska bilmärken bryr sig inte om bojkotter och sanktioner. Ladas nya modell är en SUV som mäter 4,5 meter. Modellen har en turboladdad 1,5-liters bensinmotor på 160 hästkrafter och går att få både med en sexväxlad manuell och en sjuväxlad automat. För ryssar som vant sig vid Ladas trötta gamla motorer blir det ett jättelyft. 
LÄS MER: Ladas ska använda fångar i sina bilfabriker

Företaget FAW som ligger bakom samarbetet tillverkar även Hongqi E-HS9. På vissa marknader heter Hongqi E-HS9 istället FAW Hongqi E-HS9. Tillverkningen blir möjlig tack vare att FAW tillhandahåller delar, verktyg och allt annat som behövs för att tillverka sin modell FAW Bestune 

FAW är inte den enda kinesiska biltillverkaren som inleder ett intimt samarbete med ett ryskt bilmärke. Sedan tidigare har Moskvich återuppstått med hjälp av det kinesiska bilmärket JAC.