Statens klipp: Tjänar extra miljarder på bensin och diesel trots sänkt skatt

Skattesänkningen på bensin och diesel blev en besvikelse för många. Sänkningen stannar vid 40 öre per liter blir sänkningen vid nyår. Staten tjänar miljarder på högre moms på bensin och diesel, visar beräkningar Carup har gjort. Även efter sänkningen går staten plus

Inför valet lovade högerblocket stora prissänkningar på bensinpris idag och diesel. Moderaterna lovade fem kronor, Kristdemokraterna över nio kronor och Sverigedemokraterna hela 10 kronor. Sänkningen vid nyår stannar på 40 öre, en stor besvikelse för många som lagt sin röst för skattesänkning på drivmedel. 

– Det är för dyrt att vara svensk. Vi vill sänka dieselpriset med över 9 kr, bensinpriset med 5 kr och vi skattebefriar jord- och skogsbruket. Ett vidsträckt och glesbefolkat land som Sverige kan inte och ska inte ha en av världens högsta prisnivåer, skrev nuvarande energiminister Ebba Busch på Twitter före valet. Hon kallade då drivmedelspriserna för en akut situation.

Beräkningar som Carup har gjort visar att staten drar in betydligt mer idag på skatter och moms på bensin och diesel jämfört med förra hösten. I oktober 2021 kostade en liter bensin 17,72 kronor och en liter diesel låg på 19,17 kronor. Idag ligger bensinen på 21,44 kronor och dieseln kostar 26,67.

Det innebär att staten varje månad drar in 772 miljoner kronor extra i moms på dieseln och 180 miljoner extra på bensinen. Det är betydligt mer än de 50 öre som bränsleskatten och moms tidigare sänkts med, den sänkningen kostar drygt 370 miljoner kronor i månaden. På årsbasis drar staten in sju miljarder kronor extra på moms och skatt jämfört med tidigare.
LÄS MER: Hit går pengarna för en liter diesel

Vid nyår ska skatt och moms sänkas med en krona, men indexuppräkning på grund av inflationen gör att den verkliga sänkningen vid pump stannar vid 40 öre per liter. Så även när den nya sänkningen räknats in kommer staten sannolikt att gå plus på momsintäkterna jämfört med hur priserna på drivmedel låg för ett år sedan. 
LÄS MER: Sveriges diesel dyrast i Europa