Rysk polis beslagtog dussintals superbilar – förarna gripna

Ryska polisen slog till mot ett superbilsrally i Moskva. Ett stort antal av 170 Lamborghini, Ferrari, McLaren, Porsche, Rolls-Royce och Bentley beslagtogs. 
Ägarna greps och en politiker vill nu att de tvångsinkallas i kriget mot Ukraina. 

Vladimimr Putins polis slog i helgen till mot ett evenemang där ägare till 170 lyx- och superbilar hade samlats i Moskva. Filmer som visar hur ägarna poserar med sina dyra bilar verkar ha retat upp den ryska regimen.

Polisen klassar paraden som en demonstration och hävdar att deltagarna saknade tillstånd till rallyt med 170 Lamborghini, Rolls-Royce, Ferrari, Porsche, Chevrolet Corvette C8, och Bentley, uppger The Mirror

Ett stort antal bilägare greps av beväpnad polis samtidigt som deras bilar beslagtogs. Vladimir Putin har tidigare gjort klart att han inte ser med blida ögon på de som poserar med sina rikedomar och visar upp ”anti-ryska värderingar”.

Enligt The Mirror hade många av bilarna klistermärken med texten ”Rich and Successfull”. Enligt regimvänliga medier ska bilar för 500 miljoner kronor ha beslagtagits. Vissa tv-kanaler har gjort ett stort nummer av razzian.

Arrangören Alexei Khitrov poserar med sin McLaren. Han trodde det var ett skämt när polisen kom.

En av de som greps ska ha varit Oscar Liksutov, 17, år som är son till Maksim Liksutov, chef för Moskvas transportmyndighet. I det här fallet blev det dock inget gripande, utan polisen eskorterade 17-åringen till hemmet. 

– Målet med detta evenemang är att samla alla elitbilägare och skapa en atmosfär för nätverkande. Jag trodde först det var ett skämt när polisen kom, säger krytpomiljonären Alexei Khitrov som var arrangör. 

Deltagarna påstås ha brutit mot lagen som används för att stoppa politiska protester i Ryssland. Lagen begränsar rätten att mötas och demonstrera.  Den Putinvänliga ryske senatorn Mikahil Dzhabarov kräver nu att deltagarna ska straffas och skickas till kriget i Ukraina. 

– De borde kallas för att hjälpa armén. De skulle vara värdelösa för att slåss vid fronten. Men de är ganska kapabla att hjälpa till i baksysslor eller som vaktmästare på militärsjukhus, säger han Enligt The Mirror. 

Rallydeltagarna misstänktes för att ha brutit mot samma lag som används för att krossa politiska protester i Ryssland. Lagen begränsar “möten, demonstrationer, marscher och strejkvakter”.